Szilárda
-4 °C
2 °C

Erősödhet a befektetői bizalom

2006.07.31. 00:09
Az év végére lelassul a reálkeresetek növekedése, jövőre meg a gazdasági növekedés csökken, derül ki a GKI előrejelzéséből.

A pénzügyi befektetők bizalma a reformok világosabbá válása, a konvergencia-program augusztus végi benyújtása az EU-nak, az ősztől kedvezőbbé váló államháztartási adatok, és egy szigorú 2007. évi költségvetés elfogadása miatt fokozatosan erősödik majd, derül ki a GKI és az Erste Bank közös előrejelzéséből.

Magyarország megítélésének markáns javulására csak jövőre, a több hónapon át látványosan csökkenő deficit tényének ismeretében lehet majd számítani.

Lassuló növekedés

A gazdasági növekedés az idén 4,4 százalék körül várható, jövőre azonban - a költségvetési kiigazítás hatására - 3,5 százalék környékére lassul az előrejelzés szerint. Az elemzők megjegyzik, hogy miután a hitelességéből évek óta folyamatosan vesztő költségvetési és monetáris politika iránt júniusban tovább csökkent a bizalom, júliusban stabilizálódott a helyzet. Ebben a kutatók szerint szerepe volt a kiigazító törvénycsomag parlamenti elfogadásának, a jegybanki kamatemeléseknek, a kissé javuló nemzetközi pénzügyi helyzetnek.

A forint árfolyama meglehetősen érzékenyen reagál a bel- és külföldi hírekre, gyengülése azonban megállt, sőt tendenciájában erősödni kezdett, jegyzi meg a GKI.

Kevesebb kereset

Az államháztartás hiánya az idén az előrejelzés szerint a GDP 8 százaléka körül várható, az infláció az első hónapok gyors esése után a nyáron 2,5-3 százalék között lesz, majd ősztől meredeken emelkedik, és decemberre eléri az 5 százalékot. Az élelmiszerek ára éves átlagban mintegy 7 százalékkal emelkedik, a tartós fogyasztási cikkeké viszont 3-4 százalékkal csökken.

Az év egészében - a költségvetési konszolidáció ellenére - 3 százalék körüli átlagos reálkereset-emelkedést valószínűsít a GKI. Az első félévi 5 százalék körüli dinamika azonban a második félévben 1-2 százalék körüli ütemre lassul. Ez részben a bérjárulékok emelésének, részben az ismét gyorsuló áremelkedésnek lesz a következménye - áll az előrejelzésben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!