Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Tartható a tervezett hiány

2004.05.03. 10:46
Tovább folytatódik a magyar gazdaság tavaly ősszel kezdődött export- és beruházás-orientált élénkülése - derül ki az Indexhez eljuttatott GKI-előrejelzésből. A gazdaságkutató szerint az uniós csatlakozás olyan területekre is kiterjeszti a modernizációs folyamatokat, ahol azok eddig kevésbé érvényesültek.
A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint szerény mértékben, de tovább folytatódik a magyar gazdaság tavaly ősszel kezdődött, export- és beruházás-orientált élénkülése.

A csatlakozás gyorsít

Az EU-csatlakozás egy csaknem másfél évtizedes folyamat lezárását és egyben egy új szakasz nyitányát jelenti. Felgyorsítja, olyan területekre is kiterjeszti a piacgazdasági változásokat, modernizációs folyamatokat, ahol azok eddig kevésbé érvényesültek - derül ki az Indexhez eljuttatott elemzésből.

Az ipari termelés volumene immár fél éve átlagosan havi 10 százalékkal bővül, idén az első két hónapban 9,8 százalékkal volt magasabb a 2003 január-februárinál. Az idei növekmény kizárólag a kivitel - főleg a villamos gép, műszergyártás exportja - bővülésének köszönhető, a belföldi értékesítés csaknem 3 százalékkal kisebb volt a tavalyinál. A bányászat - elsősorban a kavics- és homokbányászat - termelése 17 százalékkal nőtt, az energiatermelés viszont csaknem 10 százalékkal csökkent a melegebb időjárás következtében. Ugyancsak a tavalyi hideg téllel magyarázható az építőipar eddigi gyors fejlődése.

Infláció és hiány

A kiskereskedelmi forgalom az év elején ugyan lassult, de a lakossági jövedelemnövekedéshez képest még nagyon dinamikus. Miközben a reálkeresetek az első két hónapban csak 0,4 százalékkal emelkedtek, a bolti forgalom 7,3 százalékkal nőtt. A bruttó keresetek a versenyszférában mintegy 3,5 százalékponttal gyorsabban emelkedtek, mint a költségvetési szektorban.

Az előző év azonos hónapjához viszonyított infláció a februári 7,1 százalék után márciusban 6,7 százalékra csökkent. A következő hónapokban még lehetséges ennél magasabb ütem, az év második felében azonban egyértelmű csökkenés valószínű, az év végére 6 százalék körüli áremelkedés várható. A viszonylag kedvező inflációs és költségvetési folyamatok, valamint az erős forint alapján további kamatcsökkenés valószínű.

A folyó fizetési mérleg új módszertana szerint - vagyis a külföldi cégek Magyarországon újrabefektetett profitját egyrészt folyó hiányt, másrészt tőkebefektetéseket növelő tényezőként kezelve - a deficit az első két hónapban azonos volt a tavalyival, s az év egészében is ez várható.

Az államháztartás első negyedévi hiánya magas, de megfelel a Pénzügyminisztérium által előre jelzettnek és az év egészére is tarthatónak látszik a megcélzott deficit.