Géza
-12 °C
-4 °C

Hat százalék körüli inflációt jósol a GKI

2006.10.02. 10:59
Társadalmi feszültséget okoznak a reformok, a gazdasági folyamatok azonban folytatódnak – áll a GKI Gazdaságkutató elemzésében. Az infláció decemberben elérheti az 5,8 százalékot, tetőzni 2007 nyarán fog. A reálkeresetek az idén 5,5 százalékkal emelkedtek.

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a szigorú 2007. évi költségvetés és a körvonalazódó reformok okozta érdeksérelmek társadalmi feszültséget okoznak, a gazdasági folyamatok azonban konszolidált keretek között maradnak. A befektetők bizalma és ezzel a forint fokozatosan erősödni fog. Magyarország megítélésének markáns javulására azonban csak jövőre lehet számítani.

Megugrik az infláció

A magyar gazdaság fejlődése a második negyedévben kissé lassult, júliusban viszont valamelyest gyorsult. Az ipari termelés az első negyedévihez hasonló ütemben bővült, a járműgyártás júliusban csaknem egyharmaddal növelte kibocsátását az egy évvel korábbihoz képest. Magas a rendelésállomány és ezen belül az új rendelések szintje. Az első hét hónapban a Dél-Dunántúlon mintegy 5,5 százalékkal csökkent, Észak-Magyarországon viszont 18 százalékkal bővült az ipari termelés. Az építőiparban az előző hónapok visszaesése után júliusban ha szerényen is, de nőtt a kimutatott termelés. A kiskereskedelmi forgalom viszont tovább lassult, és folytatódott a gépjármű-kereskedelem visszaesése. Az üzemanyag-forgalom a magas ár ellenére töretlenül 10 százalékkal bővül.

Az infláció márciusban és áprilisban volt a legalacsonyabb, 2,3 százalék, azóta emelkedik, augusztusban már 3,5 százalék volt. Az augusztusi energiaár-emelés és a szeptemberi áfa-emelés hatására az infláció decemberben elérheti az 5,8 százalékot, éves átlagban a 3,7 százalékot. Az infláció tetőzése 2007 kora nyarán várható, amit gyors esés fog követni.

Az idei első hét hónapban a bruttó keresetek 7,4, a nettó keresetek 8,2, a reálkeresetek pedig 5,5 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a versenyszektorban mintegy 1 százalékponttal gyorsabb a dinamika. Az év során a bruttó keresetek növekedésének lassulása, a nettó keresetek első félévhez viszonyított csökkenése (de az előző évinél így is jóval magasabb szintje) várható. Az év egészében - a költségvetési konszolidáció hatására - már csak 2,5 százalék körüli átlagos reálkereset-emelkedés valószínű.

Mérleghiány

Idén a foglalkoztatottak száma lényegében stagnál, a versenyszektorban kissé nő, a költségvetésiben csökken. A munkanélküliség az első negyedévhez képest mérséklődött, de azóta ismét emelkedik, az év végére - részben szezonális okokból, részben a megkezdődő állami racionalizálás hatására - várhatóan még magasabb lesz.

A folyó fizetési és tőkemérleg együttes hiánya az első félévben 400 millió euróval volt magasabb a tavalyinál, de ez főleg az EU-támogatások második félévre tolódásával függ össze. Az áruforgalmi mérleg javult, a szolgáltatási romlott - de ezen belül az idegenforgalmi kedvezőbb lett -, a jövedelemkiáramlás pedig gyorsult.