Valér
2 °C
8 °C

Jelentősen javultak a várakozások

2004.05.10. 11:07
Utoljára 2002-ben volt a most áprilisihoz hasonlóan magas a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. által - az EU támogatásával - végzett felmérés szerint áprilisban az üzleti várakozások jelentősen, a fogyasztói várakozások kissé javultak.
Az üzleti bizalmi index három éve volt a mostanihoz hasonlóan kedvező. Különösen sokat javult az ipari cégek várakozása, a termelés jelenlegi és várható helyzetét, s a rendelésállományt is lényegesen optimistábban látták, mint márciusban. Hasonlóan kedvező irányban módosult az építőipari vállalkozások véleménye is, amelyek a foglalkoztatásban is bővülésre számítottak. Javult a kereskedelmi cégek véleménye üzletmenetükről, élénkült megrendelési politikájuk.

A fogyasztói bizalmi index a 2003 nyári zuhanást követően bő fél éven át stagnált, illetve kissé csökkent, áprilisban viszont augusztus óta első ízben emelkedett, s ezzel idei legkedvezőbb értékét érte el. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket áprilisban a márciusinál kedvezőbbnek látták, s a következő 12 hónapban e tendencia erősödésére számítottak. Áprilisban az előző havinál érezhetően alacsonyabb ütemű áremelkedést érzékeltek, s a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik ugyancsak mérséklődtek.

Ezzel szemben a munkanélküliségre vonatkozó várakozások lényegében nem változtak. A lakosság vásárlási kedve emelkedett az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások szintén optimistábbak lettek. Tovább csökkent viszont azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.