Pongrác
12 °C
23 °C

Mérges lett Járaira a GKI

2007.12.10. 14:45
A közgazdászszakmában erős kisebbségben lévő, vagdalkozó véleménynek tartják a volt jegybankelnök szavait a GKI-sek, saját előrejelzéseiket pedig igazoltaknak látják. Járai Zsigmond interjúnkban bírálta a kutatóintézeteket.

Amíg az MNB elnöke volt, a jegybank szakmai stábja a saját elemzések, előrejelzések összeállításához nem használta hazai gazdaságkutató intézetek anyagait, mert azok nem voltak megbízhatóak – mondta az Indexnek adott interjúban Járai Zsigmond. A jegybank volt elnöke úgy vélekedett, a magyar közgazdászelit politikailag megosztottá vált, sok közgazdász személyes meggyőződésből vagy pénzügyi okokból elvtelenül védi az általa támogatott kormány gazdaságpolitikáját. A kutatóintézetek közül a GKI-t említette meg, mint amelyiknek előrejlezései még sosem voltak jók.

A GKI szerint Járai a közgazdászszakmában erős kisebbségben lévő, vagdalkozó véleményt fogalmazott meg, de ennek kizárólag az őket nevesítve érintő részére kívánnak reagálni. Az intézet Indexhez eljuttatott közleménye szerint "sajnos nem állíthatjuk, hogy mindig mindent eltaláltunk, de tévedéseinknek szakmai okai voltak".

Ennek alátámasztására hétfőn egy tanulmányt is kitettek az intézet honlapjára. A GKI szerint ez világosan cáfolja Járai Zsigmond állítását, hogy "mióta szocialista kormány van, azóta mindig magasabb növekedést és alacsonyabb inflációt mondanak, amíg Fidesz-kormány volt, éppen fordítva tették". A növekedést ugyanis a GKI 2000 után - a szocialista-liberális kormány idején is - jellemzően alulbecsülte, ami egyébként részben a KSH módszertani változásainak volt a következménye. Ami pedig az inflációt illeti, az elmúlt 12 évben 1 százalékpontnál nagyobb eltérés 2002-ben, 2005-ben és 2006-ban fordult elő, az első két esetben alacsonyabb, az utolsóban magasabb lett a pénzromlás az általuk vártnál. Az eltérés iránya tehát nem a kormány pártállásától függött, állítják.