Bernadett
0 °C
4 °C

Nagytakarításba kezd a GKM

2005.07.28. 08:11
A kormányszóvivő teljesen megalapozatlannak nevezte a költségvetési fejezetek támogatási előirányzatainak jövő évi szűkítéséről a médiában megjelent számokat, amelyek szerint 259 milliárd forinttal kisebb összeggel számolhatnak jövőre a minisztériumok az idei - zárolásokkal csökkentett - bázishoz képest. A gazdasági tárca ezzel együtt a 2006-os költségvetés előkészítése során presztízskérdést csinál abból, hogy élen járjon a megtakarításokban.

Hivatalosan cáfolták a sajtóban tegnap megjelent értesüléseket a költségvetési fejezetek támogatási előirányzatainak jövő évi szűkítéséről: Batiz András kormányszóvivő teljesen megalapozatlan nevezte a médiában publikált számokat, melyek szerint 259 milliárd forinttal kisebb összeggel számolhatnak jövőre a minisztériumok.

A kormány röviden konzultált ugyan a jövő évi büdzséről, de nem tárgyalt róla. Fegyelmezett és takarákos költségvetés készül, amelynek az a célja, hogy az állam hatékonyabban működjön és az állampolgároknak nyújtott szolgáltatások színvonala növekedjen - mondta Batiz. Az adócsökkentési program, az átalakított családtámogatási rendszer, valamint a nyugdíjak hatása természetesen megjelenik a költségvetésben.

A szűkebb költségvetésnek nem lesz kárvallottja - mondta Kóka János, a gazdasági tárca vezetője. Véleménye szerint a magyar gazdaság fejlődését a közigazgatás, az államigazgatás, az intézményes bürokrácia húzza vissza - így a hatékonyabb államal mindenki jól jár.

A megszellőztetett lefaragásról több tárcánál egyáltalán nem tudnak - ilyen értelemben nyilatkozott legalábbis a Napi Gazdaságnak Magyar Bálint oktatási miniszter.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban sem tudták beazonosítani azt a 65 milliárd forintot, amennyivel csökkenne a jövő évi keret, ám azt közölték, hogy a 2006-os költségvetés előkészítése során a tárca presztízskérdést csinál abból, hogy élen járjon a megtakarításokban. Ennek érdekében a következő hetekben minden, a minisztériumhoz tartozó háttérintézmény funkcióját átvizsgálják és ahol lehet, kiszervezik azt a költségvetési körből. Példaként különböző, ellenőrzéseket végző intézményeket említettek a GKM-ben. Hatalmas tartalékok vannak a működés racionalizálásában - közölte a Napi Gazdasággal Tóth Judit szóvivő.

A Honvédelmi Minisztériumtól azt a választ kaptuk, hogy a tárcánál a költségvetés tervezése jelenleg még folyamatban van a hatékony állam megteremtése jegyében.

A Napi Gazdaság úgy tudja, a minisztériumok csak augusztusban jutnak hozzá a jövő évi költségvetés tervezési köriratához, vagyis ahhoz a dokumentumhoz, amely a tervezéshez szükséges makropályát tartalmazza. Korábban már július közepén megkapták a fejezetek a köriratot - a Pénzügyminisztérium szerint azonban így sem szenved késedelmet a költségvetés beterjesztése. Az elmúlt hetekben azért nem maradtak információ nélkül a szervezetek, a Napi Gazdaság tudomása szerint a miniszterelnök a pénzügyminiszter társaságában folyamatosan tájékoztatta a feltételekről a tárcákat, költségvetési szerveket.