Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lesz hosszú távú a kiigazítás

2006.09.15. 13:07
Az erős elkötelezettség miatt évek óta most először alacsonyabb a Goldman Sachs következő évi államháztartási deficit-előrejelzése, mint a kormányé - írja friss elemzésének Magyarországgal foglalkozó részében Zsoldos István elemzője. A londoni szakértő rövid távon nem osztja azt a szkepticizmust, ami az elmúlt évek negatív tapasztalatai alapján a magyar fiskális politika megszorítási képességét övezi. Hosszabb távon inkább szkeptikus, továbbra is valószínűtlennek tartja, hogy 2014 előtt euróval fizethetnénk Magyarországon.

A 2007-es államháztartási deficit csak 6,4 százalék lesz a Goldman Sachs szerint, miközben a kormány a konvergenciaprogramban 6,8 százalékot prognosztizál - ismerteti a Goldman elemzését a Portfolio.hu. Az elemzés rövid távra számos biztató lépést sorol fel, amelyek hitelessé teszik a Brüsszelnek benyújtott programot. Ilyennek említi többek között a konzervatív előrejelzéseket, valamennyi problémás tétel költségvetésen belülre emelését, az állami vállalatok adósságproblémáinak rendezésére törekvést és szigorú tartalékképzést.

Kitart céljai mellett a kormány

Az egyik legmeggyőzőbb momentumnak az elemző azt tartja, hogy a kormány hajlandó volt komoly politikai árat fizetni az elmúlt hónapokban, azaz az önkormányzati választások előtt számos, az egyensúly helyreállítását szolgáló intézkedést bejelentett - írja a Portfolio.hu. A népszerűségzuhanás ellenére Zsoldos nem számít arra, hogy a szocialista párt, vagy a kormányfő meghátrálna a kiigazítás elől, illetve puhítana a terveken az önkormányzati választásokat követően.

A londoni elemző szerint a komolynak ígérkező kiigazítás puhítását - és így sikertelenségét - azért sem engedheti meg magának a kormány, mert azzal ismét erőteljes negatív piaci reakciókat kockáztatna. Nem szabad emellett megfeledkezni arról sem, hogy a külső környezet, a globális kockázatvállalási hajlandóság egyébként is romolhat a következő hónapokban, ami eleve kedvezőtlenül érintheti a magyar piacot - olvasható az elemzésben.

Nem egyedülálló kiigazítás

Az Európai Bizottság várhatóan elfogadja a magyar konvergenciaprogramot, amely az idei 10,1 százalékos GDP-arányos államháztartási deficit 6,8 százalékra csökkentését célozza meg 2007-re, majd 2008-ra 4,3, 2009-re 3,2 százalékos célt tartalmaz. Ekkora kiigazítás nemzetközi összevetésben is igen jelentős, de nem példa nélküli: 1993 és 1997 között az olasz deficit 9,3-ról 2,7, míg a görög 9,4-ről 4 százalékra esett.

A nagy különbség a magyar hiánycsökkentési periódushoz képest az, hogy ezekben az országokban az egyre biztosabbá váló évezred végi eurózóna-tagság hatalmas csökkenést hozott a kamatkiadásoknál, ami intenzíven hozzájárult az összevont hiányszám fent említett mértékű csökkentéséhez. Hazánkban azonban a kamatkiadások csökkenésére nem lehet számítani, ezt nem indokolják az inflációs és egyéb makrogazdasági várakozások. A Goldman előrejelzése szerint a pénzromlás üteme a jövő év első felében 8 százalék körül tetőzhet (év/év alapon), míg a gazdasági növekedés az idei évi 3,8-ról 2,3 százalék körüli szintre lassulhat.

Zsoldos emellet azért sem tartja reálisnak a kormány által megcélzott 2011-2013 közötti időszakban a magyar euró-bevezetést, a 2010-es választásokban keresendő. Ahogy közeledünk ehhez az évhez, egyre nagyobb lesz várakozásai szerint a késztetés a fiskális politika lazítására, főként akkor, ha a kormánynak sikerül újjáépíteni költségvetési hitelességét (lehet miből ismét veszíteni). Emiatt prognózisa szerint legkorábban 2012-ben teljesíthetjük a maastrichti kritériumokat és leghamarabb 2014-ben vezethetjük be az eurót.