Gusztáv
-4 °C
1 °C

A gazdák lezárnák a fővárost

2004.11.26. 11:28
A gazdák szeretnék elérni, hogy az önköltségi ár alatti forgalmazás tilalma ne csak a hazai mezőgazdasági termékeke, hanem az import árukra is érvényes legyen. Az országban több helyen demonstrálnak az őstermelők, egyelőre hiába várták a szaktárca tárgyalási szándékáról szóló értesítést.
Az agrárdemonstráció folytatásaként pénteken reggel a Pest megyei Bugyi és Ócsa közötti úton hozzávetőleg harminc hargépkocsival, traktorral vonultak fel a környékbeli vállalkozók - mintegy százan -, hogy félpályás útlezárással hívják fel a figyelmet követeléseikre. Egyik vezetőjük, Hefler Zoltán az MTI-nek elmondta: egyebek mellett azt szeretnék elérni, hogy az önköltségi ár alatti forgalmazás tilalma ne csak a hazai mezőgazdasági termékeke, hanem az import árukra is érvényes legyen. A nagy bevásárlóközpontok ugyanis külföldről hozzák be dömpingáron a különböző termékeket, amivel ellehetetlenítik a hazai gazdákat - tette hozzá.

Áron alul

Példaként említette, hogy több Budapest környéki bevásárlóközpontban jelenleg öt forintos kilónkénti áron kapható külföldről behozott káposzta. E zöldség önköltségi ára viszont húsz forint, így az agglomerációban tevékenykedő zöldségtermesztők lehetetlen helyzetbe kerültek. Termésüket fel sem érdemes szedni a földekről, mert ezzel csak a veszteségeiket növelnék, így "a biztos csőd vár rájuk" - hívta fel a figyelmet Hefler Zoltán. Az útmentén, járműveik mellett álló tüntetőket a nap folyamán meleg teával, pogácsával kínálták a környékről ideérkező szimpatizánsok.

Hajdú-Bihar megyében is utcára vonultak az állattartó gazdák pénteken - tájékoztatta az MTI-t Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke. Elmondása szerint pénteken országszerte 12 helyen demonstrálnak; a félpályás útlezárások helyszíne a demonstráció utolsó napján Szentessel és Hajdúböszörménnyel bővült. A 35-ös számú főközlekedési úton Hajdúböszörmény határa és a Keleti-főcsatorna között mintegy hatvan munkagéppel és személygépkocsival lassítják a forgalmat a környékbeli liba-, sertés-, juh- és szarvasmarhatartók.

Sákán Antal szerint szeretnék elérni, hogy a szaktárca teljesítse hat pontban megfogalmazott követeléseiket, amelyek közül a legfontosabbnak azt nevezte, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tartsa be a februári agrár-megállapodásban rögzítetteket.

Egyeztetnének

Sákán Antal reményt lát arra, hogy a demonstrációk nyomán is megegyezés születik az áfa-arányosítási ügyekben, az állatjóléti támogatás és a nemzeti földalapú támogatás kifizetése ügyében. "Amennyiben ez mégsem történne meg, a kukorica betakarítását követően traktorjainkkal a fővárosba megyünk demonstrálni" - mondta a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Ez az elképzelés más oldalról is kapott támogatást. Miután hiába várták a szaktárca tárgyalási szándékáról szóló értesítést, a gazdák azt fontolgatják, hogy januárban blokádot szerveznek Budapest köré - mondta Hanó Miklós, a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmának (Magföm) elnöke. A Békéscsaba határában, a 44-es számú főútvonal Szarvas felőli bevezető szakaszánál három napja demonstráló gazdák szerint az agrártárca továbbra is a kereskedőket, s nem a gazdákat támogatja.

Étterembe mennek

A Magföm elnöke szerint ezért több százezer gazda kerül lehetetlen helyzetbe, s ha a főváros köré tervezett akciójuk sem jár sikerrel, akkor a Kossuth térre vonulnak, illetve polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetnek. Hanó Miklós szerint "a magyar földet művelő magyar gazdákat kell támogatni", és meg kell akadályozni, hogy rossz minőségű agrártermékek érkezzenek az országba.

A Magföm elnöke utalt egy francia gazdára, aki traktorával behajtott egy nemzetközi étteremlánc épületébe, tiltakozva a külföldi alapanyagok felhasználása miatt. A megyei gazdák egyébként hasonlóan az elmúlt napokhoz ismét mintegy ötven gépjárművel, közel kétszázan vonultak pénteken a 44-es számú főútvonalra.

Az ország több pontján zajló gazdademonstrációk azt eredményezhetik, hogy Brüsszel jövőre megvonja Magyarországtól az állattenyésztéshez kapcsolódó jóléti támogatásokat - mondta Németh Imre pénteken Harkányban. "Azoknak, akik az utcára mennek, tudniuk kell, hogy a tűzzel játszanak. Az elégedetlenkedők hatására más, ilyen dotációban nem részesülő országok felvetik, miért kivételezettek a magyarok, és akkor lehet, hogy 2005-ben már nem lesz forrás erre a célra" - mutatott rá az agrárminiszter a Baranya Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének fórumán.

Németh Imre utalt arra: a demonstrációkat kiváltó intézkedések, vagyis az állatjóléti és haszonállat-tartási előírásokra vonatkozó támogatások leállításának anyagi oka van, a kifizetések a tervezett 9,8 milliárd forinttal szemben meghaladják a 13,5 milliárdot.