Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Globalizációban ott vagyunk a legjobb húsz között

2006.11.14. 15:56
Magyarország három helyet javítva a huszadik helyre jött fel egy amerikai tanácsadó cég által évente kiadott globalizációs ranglistán. Szingapúr az első.

Szingapúr 2001 óta először ismét a globalizációs lista élére került. A tavalyi első Írország a negyedik helyre szorult vissza. A világgazdaságba integrálódás fokát jelző index második és harmadik helyezettje Svájc, illetve az Egyesült Államok - derül ki az AT Kearney tanácsadó cég és a Foreign Policy Magazine által évente kiadott, 62 országot értékelő listából.

A Top 20-ban

Magyarország bekerült a Top 20-ba, a 20. helyre, a tavalyi besorolását három pozícióval megjavítva. A közép-európai országok közül Csehország (16.) és Szlovénia ( 17.) található még az élmezőnyben. Horvátország a 22., Szlovákia 26., Oroszország 47. az idei listán.

A vizsgálat négy fő és azon belül tizenkét részterületen, a gazdaság, a technológia, a személyes kapcsolatok, a politika integráltságán keresztül értékeli az országok globalizációjának fokát. Feltűnő, hogy Magyarország a gazdasági-kereskedelmi integrálódásban, a személyes kapcsolatok terén az élmezőnyben található (5., 5., illetve 7. hely), erősen lemarad viszont a technológiai aspektusokban. Utóbbit illetően a 27. helyen van, ami egyebek között a telefon- (41.) vagy az internethasználat (29.) alacsony fokával jellemezhető.

Svájc az ENSZ-szel jött fel

Szingapúr és más ázsiai országok előrelépése a beruházások növekedésének tulajdonítható. Svájc az ENSZ-hozzájárulás megkétszerezése (politikai integráltság) okán került a második helyre, Írország viszont azért szorult hátrébb, mert a befektetők az ázsiai és a kelet-európai térséget részesítették előnyben.

A lista érdekessége, hogy valamennyi skandináviai ország az első húsz között található, Izland kivételével. A legnagyobb előrelépést Ausztrália mutatja, négy egységgel előrerukkolt a nyolcadik helyre, mivel a nyersanyagok iránti igények vonzóvá tették az országot a befektetők körében.