Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Bóvlibesorolást kaphat a General Motors

2005.04.20. 08:24
A General Motors az első negyedévet 1,1 milliárd dolláros veszteséggel zárta, és a nagy múltú cégnek már azzal is szembe kell néznie, hogy szégyenteljes besorolást kap a hitelminősítőktől.

A világ legnagyobb autógyártója, a General Motors az első negyedévben az elmúlt tizenhárom év legnagyobb, 1,1 milliárd dolláros veszteségét könyvelte el. A tavalyi első negyedévet még 1,21 milliárd dollár nettó nyereséggel zárta. Az árbevétel 4,3 százalékkal, 45,77 milliárd dollárra csökkent. A veszteséget a cég vezetése a várakozásoktól elmaradó észak-amerikai eladásokkal, a magasabb alapanyagárakkal, a folyamatosan erősödő versennyel és az alkalmazottaknak kifizetett magasabb egészségügyi és nyugdíj-hozzájárulással indokolta.

Rossz modellek

A fő tevékenységből, az autógyártásból 1,98 milliárd dollár veszteség származott, ebből 1,56 milliárd dollár Észak-Amerikában. A világszerte 1,1 millió alkalmazottat foglalkoztató GM negyedéves eredményét a mintegy 12 ezer dolgozó elbocsátásával járó európai átszervezés, valamint michigani gyára bezárásának költségei is lerontották. A cég új modelljei nem keltettek különösebb érdeklődést a globális piacon, ahol a gyorsabban reagáló távol-keleti gyártókkal, mindenekelőtt a Toyotával szemben folyamatosan veszít részesedéséből.

Bóvliszintre süllyedhet

A GM részvényárfolyama 2,1 százalékot esett. A cég a piaci bizonytalanságokra hivatkozva egyelőre nem tett közzé a teljes idei évre vonatkozó előrejelzést. Az észak-amerikai eredményeket Rick Wagoner elnök-vezérigazgató is kiábrándítónak nevezte, de hozzátette: a többi egység az elvárások fölött teljesített. A vezér előtt álló legégetőbb feladat mindazonáltal mégis az, hogy a hitelminősítők ne sorolják a jelenleg körülbelül 300 milliárd dolláros GM-adósságot bóvliszintre. A patinás céget céget mindhárom nagy hitelminősítő társaságnál csupán egyetlen szint választja el a szégyenteljes besorolástól.