Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiürített gazdasági tárcát kap az SZDSZ?

2002.04.26. 09:54
Az új kormányban a gazdasági tárca minden korábbinál kisebb hatáskörrel rendelkezik majd. A várhatóan a szabaddemokratáknak jutó egykori csúcsminisztériumból a külgazdaság már két éve elkerült, most pedig a turisztika és a Széchenyi terv több programjának felügyelete, valamint a hosszú távú stratégiai tervezés is valószínűleg más tárca feladata lesz.
Bár a koalíciós tárgyalások érdemi része még csak ezután zajlik le, ám valószínű, hogy a Gazdasági Minisztérium (GM) szabaddemokrata irányítás alá kerül - írja a Napi. Az új minisztérium azonban a jelek szerint minden korábbinál kevesebb területet felügyel majd.

Az előző ciklus során a külgazdaság irányítása már elkerült a tárcától, s most a turizmus felügyelete is várhatóan kikerül a minisztériumból. A Napi információi szerint a feladatot tárca nélküli miniszter vagy a miniszterelnöki hivatal politikai államtitkára látja majd el, akit a szocialisták akarnak jelölni.

A PM lesz a gazdaságpolitika központja

László Csaba
László Csaba, a pénzügyminiszteri poszt várományosa pedig arról nyilatkozott a közelmúltban, hogy ismét a PM-nek kell a gazdaságpolitika központjává válnia. Kérdés, mi marad a tárca hatáskörében. Az eddigi kijelentések alapján az új kormány alapvetően nem szakítana a Széchenyi tervvel, a kis- és középvállalkozások kiemelt támogatása folytatódik.

Az elképzelések szerint viszont megszűnik a Széchenyi tervnél a gazdasági tárca elosztó és koordináló szerepe. Az egyes pályázatok várhatóan az adott területért felelős minisztériumokhoz kerülnek. Az új kormány véleménye szerint ezzel a korábbinál átláthatóbbá lehetne tenni a rendszert, különösen a pénzosztás folyamatát.

A GM a magyar modell idején

Orbán Viktor miniszterelnök korábban többször hangsúlyozta, hogy az úgynevezett magyar modell keretében a gazdaságpolitika legfőbb irányítója a gazdasági tárca. Ennek szellemében alakították át a tárcák közti munkamegosztást. Így az utóbbi másfél évben a GM a hosszú távú stratégiai tervezés legfőbb letéteményesévé vált, és befolyása meghaladta a Pénzügyminisztériumét.

A nagy átszervezés 2000 elején kezdődött, ennek nyomán a gazdaságpolitika keynesiánus jellegűvé vált. A Matolcsy György fémjelezte váltás keretében a gazdasági tárca a Külügyminisztériumnak "leadta" a külgazdaság irányítását, az indoklás szerint ugyanis ezzel az átszervezéssel hatékonyabban tudta képviselni a kormány az exportőrök érdekeit.

Cserébe több, kiemelten fontosnak tartott feladatot kapott, illetve a megmaradt területei a korábbinál több pénzt kaptak a költségvetésből. Ezek közé tartozik a gazdaság- és turizmusfejlesztés, a kis- és közepes vállalkozások, valamint az aktív foglalkoztatási célok támogatása.

A következő nagy lépést a Széchenyi terv 2000 végi meghirdetése jelentette. Ennek keretében tematizálták az állami ösztönzésre érdemesnek tartott területeket. A tárca ekkor a vissza nem térítendő támogatásokat kezdte patronálni, Matolcsy véleménye szerint ugyanis a többi ösztönzési mód nem elég hatékony. Ráadásul korábban elaprózottak voltak a támogatottak által elérhető források. A Széchenyi terv egy csapásra koncentrálta az elosztást, ez azonban a következő időszakban minden bizonnyal megszűnik.