Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Kiürített gazdasági tárcát kap az SZDSZ?

2002.04.26. 09:54
Az új kormányban a gazdasági tárca minden korábbinál kisebb hatáskörrel rendelkezik majd. A várhatóan a szabaddemokratáknak jutó egykori csúcsminisztériumból a külgazdaság már két éve elkerült, most pedig a turisztika és a Széchenyi terv több programjának felügyelete, valamint a hosszú távú stratégiai tervezés is valószínűleg más tárca feladata lesz.
Bár a koalíciós tárgyalások érdemi része még csak ezután zajlik le, ám valószínű, hogy a Gazdasági Minisztérium (GM) szabaddemokrata irányítás alá kerül - írja a Napi. Az új minisztérium azonban a jelek szerint minden korábbinál kevesebb területet felügyel majd.

Az előző ciklus során a külgazdaság irányítása már elkerült a tárcától, s most a turizmus felügyelete is várhatóan kikerül a minisztériumból. A Napi információi szerint a feladatot tárca nélküli miniszter vagy a miniszterelnöki hivatal politikai államtitkára látja majd el, akit a szocialisták akarnak jelölni.

A PM lesz a gazdaságpolitika központja

László Csaba
László Csaba, a pénzügyminiszteri poszt várományosa pedig arról nyilatkozott a közelmúltban, hogy ismét a PM-nek kell a gazdaságpolitika központjává válnia. Kérdés, mi marad a tárca hatáskörében. Az eddigi kijelentések alapján az új kormány alapvetően nem szakítana a Széchenyi tervvel, a kis- és középvállalkozások kiemelt támogatása folytatódik.

Az elképzelések szerint viszont megszűnik a Széchenyi tervnél a gazdasági tárca elosztó és koordináló szerepe. Az egyes pályázatok várhatóan az adott területért felelős minisztériumokhoz kerülnek. Az új kormány véleménye szerint ezzel a korábbinál átláthatóbbá lehetne tenni a rendszert, különösen a pénzosztás folyamatát.

A GM a magyar modell idején

Orbán Viktor miniszterelnök korábban többször hangsúlyozta, hogy az úgynevezett magyar modell keretében a gazdaságpolitika legfőbb irányítója a gazdasági tárca. Ennek szellemében alakították át a tárcák közti munkamegosztást. Így az utóbbi másfél évben a GM a hosszú távú stratégiai tervezés legfőbb letéteményesévé vált, és befolyása meghaladta a Pénzügyminisztériumét.

A nagy átszervezés 2000 elején kezdődött, ennek nyomán a gazdaságpolitika keynesiánus jellegűvé vált. A Matolcsy György fémjelezte váltás keretében a gazdasági tárca a Külügyminisztériumnak "leadta" a külgazdaság irányítását, az indoklás szerint ugyanis ezzel az átszervezéssel hatékonyabban tudta képviselni a kormány az exportőrök érdekeit.

Cserébe több, kiemelten fontosnak tartott feladatot kapott, illetve a megmaradt területei a korábbinál több pénzt kaptak a költségvetésből. Ezek közé tartozik a gazdaság- és turizmusfejlesztés, a kis- és közepes vállalkozások, valamint az aktív foglalkoztatási célok támogatása.

A következő nagy lépést a Széchenyi terv 2000 végi meghirdetése jelentette. Ennek keretében tematizálták az állami ösztönzésre érdemesnek tartott területeket. A tárca ekkor a vissza nem térítendő támogatásokat kezdte patronálni, Matolcsy véleménye szerint ugyanis a többi ösztönzési mód nem elég hatékony. Ráadásul korábban elaprózottak voltak a támogatottak által elérhető források. A Széchenyi terv egy csapásra koncentrálta az elosztást, ez azonban a következő időszakban minden bizonnyal megszűnik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!