Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két nap alatt 18 milliárdot osztott ki a GM?

2002.05.16. 11:16
Május 21-ével felfüggesztik hét, a Széchenyi tervhez kapcsolódó pályázat befogadását, mert a rendelkezésre álló 27 milliárdos keret kimerült - közölte a Gazdasági Minisztérium szerdán. A Magyar Hírlap szerint az interneten található adatok azt bizonyítják, hogy a minisztérium két nap alatt összesen 1229 pályázatot bírált el, 18 milliárd forint értékben.
A tárca a pályázatok felfüggesztését azzal indokolja, hogy a rendelkezésre álló keretet a hét pályázat 1553 nyertesének összesen 27 milliárd forintos támogatási igénye kimerítette. A Magyar Hírlap szerint azonban a tárca május 13-án frissített honlapjának adatai alapján addig mindössze 324 nyertes pályázatra kilencmilliárd forintot osztottak ki. Ha a két nappal későbbi közleményben szereplő 27 milliárdos keret valóban kimerült, ez azt jelentené, hogy a minisztérium két nap alatt 1229 pályázatot bírált el, és összesen 18 milliárd forintot osztott ki. A minisztérium e cikk születéséig nem reagált a lap értesüléseivel kapcsolatos megkeresésünkre.

Nyertes nélkül megszüntetve?

GM: Nem frissült a honlap
Ismeretes, hogy a Széchenyi Terv benyújtott pályázatainak elbírálására - a pályázati kiírásnak megfelelően - a gazdasági miniszter szakmai bíráló bizottságokat hozott létre. Ezek munkája folyamatosan, az év elején meghatározott ülésterv szerint zajlik, a döntés erre alapozva folyamatosan történik. Az eredményekről a sajtó számára a GM rendszeresen készít öszefoglalókat, melyeket közvetlenül is eljuttat a szerkesztőségeknek.

A GM honlapján a Széchenyi Terv valamennyi nyertesének legfontosabb adatait folyamatosan közöljük. A közelmúltban beérkezett óriási mennyiségű pályázat feldolgozása komoly informatikai igénnyel jár, ezért a szakemberek a korábbiaknál lassabban tudják frissíteni az informatikai adatbázist. Így előfordulhatott, hogy nem jelent meg azonnal minden nyertes pályázó a honlapon.

A honlapon található - nyilvánvalóan részleges - adatok alapján azonban nehezen érthető például az SZT-2002-TU-21 kódszámon futó, a kistérségi jelentőségű termálvizű strandfürdők fejlesztésére vonatkozó kiírás megszüntetése, mivel a nyertesek május 13-án frissített listája szerint ezen a címen eddig egyetlen vállalkozás, önkormányzat vagy magánszemély sem kapott támogatást - írja a lap. A regionális gazdaságépítési programon belül meghirdetett, a vidéki helyszínek, gazdasági képzést folytató felsőoktatási intézmények infrastrukturális feltételeinek javítását célzó pályázatot (SZT-2002-RE-12) pedig - a kiírásnak némileg ellentmondó módon - a Budapesti Gazdasági Főiskola 300 millió forintos támogatási igénye merítette ki.

Ötvenmilliárd kell az újraindításhoz

A népszerű pályázatokat újra megnyitja a minisztérium, ha a kormány megadja az igényelt 50 milliárd forintos többletforrást - áll a tárca közleményében. Ez a bővítés a 2002-es eredeti költségvetési előirányzatokban azonban nem szerepel, így azt sem tudni, honnan lesz ennyi pénz - írja a Magyar Hírlap.