István, Vajk
19 °C
33 °C

Ismét húz a gombapiac

2007.10.30. 08:19
A szalmaégetők elterjedése miatt előreláthatóan többszörösére emelkedik a gombatermesztéshez is használt szalma ára, ami nem túl jó kilátás a gombatermesztőknek.

A gombatermesztőknek az idei meleg nyár sem okozott sok örömet - nem csak Magyarországon, egész Európában -, hiszen 18 Celsius-fok feletti hőmérsékleten nem igazán terem meg a növény - mondta a Napi Gazdaságnak Rácz József, a Magyar Gombatermesztők, -feldolgozók és -gyűjtők Szövetségének elnöke, a Korona Gombaipari Egyesülés elnöke. A termesztést klimatizált körülmények között kell végezni, ráadásul termő négyzetméterenként óránként hússzoros levegőcserét kell biztosítani a gombának, ami viszont meglehetősen költséges.

A nehézségek ellenére mégis húz a piac: mind a friss gomba, mind a konzervgomba iránt élénk kereslet mutatkozik. Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány már nem hozza be áfa és vám megfizetése nélkül Kínából a gombát, így a korábban dömpingáron értékesített áru importjának következményeivel fél éve nem kell számolniuk a belföldi gombatermesztőknek.

Korábban több mint egymilliárd forintos kárt szenvedtek az import miatt, most azonban már újra piaci áron kínálják a a kínai gombát is. A piaci árszint átlagosan 20 százalékkal emelkedett az elmúlt évhez képest, ám ez a növekedés nem kompenzálja a termesztők időjárás okozta veszteségeit - teszi hozzá az elnök.

A magyarországi gombapiac éves forgalma mintegy hatmilliárd forint, ebből kétmilliárdot tesz ki a feldolgozott, konzerv kiszerelésben értékesített gomba és négymilliárdot a friss gomba. A piac 95 százalékát a termesztett csiperke és a fehér champignon adja, a barna champignon értékesítése a piac mindössze egy százaléka. A gyűjtött gomba értékesítése a becslések szerint évente százmillió forint alatt marad.