Szilvia
5 °C
16 °C

Ismét húz a gombapiac

2007.10.30. 08:19
A szalmaégetők elterjedése miatt előreláthatóan többszörösére emelkedik a gombatermesztéshez is használt szalma ára, ami nem túl jó kilátás a gombatermesztőknek.

A gombatermesztőknek az idei meleg nyár sem okozott sok örömet - nem csak Magyarországon, egész Európában -, hiszen 18 Celsius-fok feletti hőmérsékleten nem igazán terem meg a növény - mondta a Napi Gazdaságnak Rácz József, a Magyar Gombatermesztők, -feldolgozók és -gyűjtők Szövetségének elnöke, a Korona Gombaipari Egyesülés elnöke. A termesztést klimatizált körülmények között kell végezni, ráadásul termő négyzetméterenként óránként hússzoros levegőcserét kell biztosítani a gombának, ami viszont meglehetősen költséges.

A nehézségek ellenére mégis húz a piac: mind a friss gomba, mind a konzervgomba iránt élénk kereslet mutatkozik. Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány már nem hozza be áfa és vám megfizetése nélkül Kínából a gombát, így a korábban dömpingáron értékesített áru importjának következményeivel fél éve nem kell számolniuk a belföldi gombatermesztőknek.

Korábban több mint egymilliárd forintos kárt szenvedtek az import miatt, most azonban már újra piaci áron kínálják a a kínai gombát is. A piaci árszint átlagosan 20 százalékkal emelkedett az elmúlt évhez képest, ám ez a növekedés nem kompenzálja a termesztők időjárás okozta veszteségeit - teszi hozzá az elnök.

A magyarországi gombapiac éves forgalma mintegy hatmilliárd forint, ebből kétmilliárdot tesz ki a feldolgozott, konzerv kiszerelésben értékesített gomba és négymilliárdot a friss gomba. A piac 95 százalékát a termesztett csiperke és a fehér champignon adja, a barna champignon értékesítése a piac mindössze egy százaléka. A gyűjtött gomba értékesítése a becslések szerint évente százmillió forint alatt marad.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?