Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ötmilliárd forintnyi uniós pénz úszhat el a gönyüi kikötőből

2007.06.13. 08:38
Ismét lezárult a gönyüi kikötőre kiírt, elátkozott közbeszerzési pályázat, amelyre most hatan jelentkeztek. Eddig három körben is érvénytelen volt az eredmény, mert a pályázatból kizárt cégek sikeresen támadták meg az eljárás végeredményét. A mostani eljárás eredményét június 22-én hirdetik ki, és ha most sem sikerül győztest találni, elveszhet a beruházás költségeinek háromnegyedét kitevő uniós támogatás.

Június 11. volt a Győr-Gönyü országos közforgalmi kikötő és a hozzá kapcsolódó intermodális logisztikai központ megépítésére, közlekedési kapcsolatainak kialakítására kiírt tender határideje. Eddig az időpontig hatan nyújtották be a pályázatukat, zömmel olyan cégek és konzorciumok, amelyek az előző három pályázati körben is részt vettek, tudtuk meg az ajánlatkérő Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság beruházási osztályán. A tender eredményhirdetése június 22-én lesz, a beruházás költségeinek 75 százalékát a még az előző fejlesztési terv részét képező környezetvédelmi és infrastruktúra-fejlesztési operatív programból (kiop), vagyis uniós forrásból fedezik.

Feltéve, hogy most sikerül érvényesen lezárni a pályázatot, és győztes hirdetni. Mivel a kiop elvileg 2006-ben lezárult, az unió n+2 szabálya szerint – amelynek értelmében az operatív program határidejétől számított két éven belül be kell fejezeni a beruházást – 2008. június 30-ig el kell készülnie a létesítménynek, hogy a pénz ne ússzon el. Ha most nem lesz érvényes eredmény, és jogi procedúra kezdődik, akkor aligha lehet tartani azt a határidőt. Mivel az ajánlatkérő által becsült kivitelezési költség nettó 6,5 milliárd forint, mintegy 5 milliárdnyi uniós támogatás kerülhet veszélybe.

Az előjelek nem túl kedvezőek, az Éduvizig 2006 februárja óta három tenderen volt képtelen megtalálni a kivitelezők. Azok a pályázatok nagyjából hasonló forgatókönyv szerint zajlottak: a jelentkezések többségét érvénytelennek nyilvánították, majd a versenyben maradt egy – illetve az egyik tenderen a kettőből az egyik – pályázót győztesnek mondták ki. Csakhogy a tenderből főként formai okok – például oldal- helyett lapszámozással beadott táblázatok – miatt kizárt pályázók minden alkalommal eredményesen támadták meg a döntést: a Közbeszerzési Döntőbizottság eddig mind a három eljárást megsemmisítette, egy esetben az ügy bíróság elé is került, amely még 11 milliós bírsággal is sújtotta az ajánlatkérőt.