Judit
2 °C
7 °C

Ismét kiírták a gönyűi tendert

2007.05.03. 11:54
Megjelent a legújabb közbeszerzési tender a gyönyűi kikötő és a hozzá kapcsolódó intermodális központ közlekedési kapcsolatainak megépítésére. Negyedszer próbálnak kivitelezőt találni a kikötőre, amelynek költségeit háromnegyedrészben uniós forrásban fizetnék. A pénz elveszhet, ha most is sikertelen lesz a tender.

Negyedik alkalommal próbál kivitelezőt találni az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Édukövizig) a gönyűi kikötőre, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság (KdB) a harmadik eljárást is megsemmisítette.

A május 2-i Közbeszerzési Értesítőben megjelent pályázat szerint június 11-ig lehet jelentkezni a Győr-Gyönyű országos közforgalmi kikötő építésére és a hozzá kapcsolódó intermodális központ közlekedési kapcsolatainak kialakítására. Az eredményhirdetés június 22-re várható a kiírás szerint.

Olcsóbb lett

A tender főbb paraméterei nem változtak, a pályázat résztvevőitől továbbra is 11,92 kilométernyi vasút és egy közúti-vasúti csomópont megépítését, valamint a 25 hektáros terület infrastrukturális fejlesztését várják el. Változatlan az is, hogy az előző három sikertelen tenderben részt vett Buda Ügyvédi Iroda maradt az Éduvizig közreműködő szervezete.

Újdonság viszont, hogy az ajánlatkérő által korábban nettó 7,5 milliárd forintra becsült összeg 6,5 milliárd forintra csökkent. Ez azért érdekes, mert a korábbi, érvénytelenné nyilvánított tendereken már 4,6 milliárd forintos ajánlat is érkezett (igaz, volt jelentkező, aki 11,5 milliárdért épített volna).

Elúszhat az uniós támogatás

A beruházás költségeinek 75 százalékát a még az előző fejlesztési terv részét képező Környezetvédelmi és Infrastruktúrafejlesztési Operatív Programból (KIOP), vagyis uniós forrásból fedeznék. Mivel azonban az a fejlesztési terv 2006-ban lezárult, eleshetünk az uniós támogatástól, ha a beruházás 2008. július 30-ig nem valósul meg. Erre komoly esély van abban az esetben, ha a mostani tender is eredmény nélkül zárul.

Amire az előzmények ismeretében jó esély van. Ez ugyanis már a negyedik pályázati kiírás, az Éduvizig 2006 februárja óta képtelen megtalálni a kivitelezőt.

Három eljárás nyertes nélkül

Az eddigi három tender nagyjából azonos forgatókönyv szerint zajlott. A jelentkezők többségének pályázatát érvénytelenné nyilvánították, a versenyben maradt egy (egy alkalommal a kettőből az egyik) pályázóval szerződést kötöttek. Az eljárást a vesztesek megtámadták a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, amely mindhárom esetben megsemmisítette a döntést (a második fordulóban az ügy bíróság elé is került, amely megerősítette a KdB határozatát, és 11 milliós bírságot is kiszabott az ajánlatkérőre).

A harmadik eljárást áprilisban semmisítette meg a KdB, miután a hozzá forduló, Strabag vezette konzorcium észrevételei mellett hivatalból is vizsgálta az eljárást. A döntőbizottság azt állapította meg, hogy az ajánlatkérő nyolc pontban sértette meg a közbeszerzési törvényt, többek között azzal, hogy a törvényben előírtaknál szigorúbb feltételeket szabott, például a jogszabályban nem szereplő nyilatkozatokat kért a jelentkezőktől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?