György
14 °C
24 °C

Goldman Sachs: nyer a baloldal, de nem lesz kiigazítás

2006.04.12. 12:51
A londoni befektetőházak szinte biztosra veszik a baloldali koalíció újbóli győzelmét, de nem ujjonganak: az elvárt költségvetési kiigazításokhoz szükséges döntések meghozatalában kevéssé bíznak, így további forintgyengülésre és kamatemelésre számítanak.
Szinte biztos baloldali-liberális győzelmet jósol a magyarországi választások második fordulójára szerdán megjelent londoni elemzésében a Goldman Sachs, amely ugyanakkor jelentősen emelte az euró forintárfolyamára adott előrejelzését a szerinte valószínűtlen radikális költségvetési kiigazításra hivatkozva.

Minimális esély a Fidesz győzelmére

A globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének átfogó prognózisa "mintegy négyötödös" esélyt ad arra, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció megnyeri a választást. Az elemzés szerint a Fidesznek a 110 egyéni mandátumból hozzávetőleg 75-öt kellene elnyernie a győzelemhez, ami "éles fordulatot" jelentene. Jóllehet sok függ a második forduló részvételi arányától, a jelenlegi koalíció esélyeit növeli, hogy a jelek szerint pártjai jól együttműködnek. Az együttműködés "a másik oldalon nem létező fogalom", áll a Goldman Sachs londoni elemzésében. A ház mindössze egytizedes esélyt ad a Fidesz győzelmének, és szerinte egy a húszhoz egy olyan szoros eredménynek az esélye, amely miatt új választásokat kellene kiírni.

A baloldal sem hajlandó fájdalmas lépésekre

Az elemzés szerint a szocialista vezetésű kormány "kísérleteket fog tenni" szerkezeti reformok végrehajtására, de az valószínűtlen, hogy "képes vagy hajlandó lesz" bármilyen fájdalmas intézkedésre. A Goldman Sachs előrejelzése szerint az EU-szabvánnyal számolt idei államháztartási hiány elérheti a GDP 9,1 százalékát, és jövőre is csak "kozmetikai jellegű" költségvetési szigorítás várható. A Goldman Sachs londoni részlege ezért az eddigi 273-ról 282-re emelte az euró forintárfolyamára adott, a következő hat-tizenkét hónapra szóló előrejelzését, megjegyezve, hogy a most már "kevésbé elnéző" külső környezetben ezt meghaladó kiugrások is könnyen előfordulhatnak.

Enyhül az MNB szigora?

A monetáris kilátásokról a ház jelentésében az áll, hogy 2007 márciusában új elnököt kell választani az MNB élére, és a jövő év közepén lejár a Monetáris Tanács három, jórészt "héjaként" számon tartott tagjának mandátuma is. Helyükbe valószínűleg olyanokat választanak, akik a kamatpolitikában inkább "galambok", és kevésbé tartanak a devizapiaci intervenciótól. A Goldman Sachs várakozása szerint a következő Monetáris Tanács valószínűleg nagyon vonakodva emelne csak kamatot forintgyengülés esetén, de a jelenlegi még megteheti, bár addig nem, amíg a forint a 275-ös árfolyam innenső oldalán van. Az árfolyam-előrejelzés módosításával együtt azonban a Goldman Sachs módosította a pénzügypolitikai kilátásokra adott jóslatát is, és most már 1,00 százalékpontos kamatemelést vár a következő hat hónapban, áll a Londonban kiadott elemzésben.

A többi ház sem számít érdemi szigorításra

Más nagy londoni házak sem várnak radikális költségvetési kiigazítást Magyarországon. Múlt heti globális feltörekvő piaci elemzésében a JP Morgan befektetési csoport is arra a következtetésre jutott, hogy a választások után "sem várható 180 fokos fordulat" a költségvetési politikában. A pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének elemzői szerint az októberi önkormányzati választások ugyanis jó eséllyel elejét veszik bármilyen erőteljes megszorító intézkedésnek.

A Merrill Lynch globális befektetési csoport londoni irodájának szintén múlt héten kiadott térségi devizastratégiai elemzése is azt jósolta, hogy a következő magyar kormány aligha fog "szélsőséges" költségvetési döntéseket hozni. Abban a környezetben, amelyet egyrészről az őszi önkormányzati választások, másrészről a hitelminősítő intézetek és a brüsszeli bizottság költségvetési vizsgálódásai jellemeznek, valamilyen mérsékelt konszolidációs csomag sokkal valószínűbbnek tűnik, mint akár egy drasztikus kiigazítás, akár a cselekvés teljes elmaradása, állt a Merrill Lynch prognózisában.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő e héten Londonban kiadott elemzésében azt írta: a magyarországi választások első fordulójának, amelyből egyik párt sem került ki egyértelmű győztesként, nincs azonnali hatása a szuverén magyar adóskockázati besorolásra, de az adósosztályzatra érvényes negatív kilátás leminősítést valószínűsít, ha a szükséges hiánycsökkentő lépések a második forduló után is elmaradnak.