Klaudia
-3 °C
3 °C

Növekszik régiónk golfpiaca

2005.06.24. 08:23
A következő években alighanem látványosan fejlődik majd a kelet-közép-európai régió golfipara. Ennek megfelelően időről-időre Magyarországon is szárnyra kapnak hírek új beruházásokról, ám azok az utóbbi időben rendre parkoló pályára kerültek.

A fejlődő golfpiacokon, így Kelet-Európában is sokkal inkább a személyes érdeklődés, semmint a várt haszon motiválja a golfcentrum-fejlesztéseket - áll a KPMG legfrissebb felmérésében, amelyben a golfipari változásokat vették górcső alá. A tanulmány szerint a pályaépítők jelenleg kedvező helyzetben vannak, hiszen a szegmens folyamatosan nőtt az elmúlt évtizedekben Európában, sőt, a kereslet gyorsabban bővült mint a kínálat.

Az elmúlt tíz évben Európában csaknem ötszáz új pálya épült, számuk ezzel megkétszereződött, a regisztrált golfozók száma pedig évi 6 százalékkal bővült és mára már meghaladja a négymilliót. A pályák csaknem fele Nagy-Britanniában található, ám jelentősebb részesedéssel bír Németország és Franciaország is. A gyorsan fejlődő kelet-közép-európai országokban Csehország áll az élen 52 pályájával. Magyarországon, Szlovéniában és Lengyelországban összesen 30 ilyen létesítmény működik. A sport és a hozzá kapcsolódó iparág Csehországban és Szlovéniában bővült a leglátványosabban, ám vélhetően hamarosan hasonló lendületű növekedés indul meg Magyarországon, Szlovákiában és Oroszországban is.

Olcsó pályák

Elsősorban a viszonylag olcsó, szélesebb tömegek számára is megfizethető pályák kialakítása segítheti a játék további elterjedését. A nagyobb ütemű fejlődés útjában alighanem a bürokrácia áll, hiszen fejlesztők szerint régiónkban a legnagyobb nehézséget az engedélyek beszerzése jelenti, ezzel szemben a kivitelezés igen olcsó. A KPMG szerint egy-egy 18 lyukú pálya megépítésének költsége Kelet-Európában 1,25 millió euró körüli összeg, ugyanez a Közel-Keleten 6,14 millió euróba kerül. A golfozók számát illetően valóban jelentős növekedésről számolt be a Magyar Golfszövetség (MGSz), igaz, a bázis rendkívül alacsony volt. Jelenleg ugyanis a regisztrált játékosok száma 1,2 ezer főre tehető, míg 3 ezren vannak azok, akik rendszeresen golfoznak. Utóbbiak száma azonban öt éve még csupán másfél ezer körül mozgott - nyilatkozta lapunknak Fucskó Tünde, a szervezet főtitkára. Ez a létszám - becslések szerint - körülbelül 600 millió forint éves bevételt hoz csak a kluboknak, s legalább ugyanennyit a szállodáknak és éttermeknek.

A MGSz internetes oldala szerint itthon hat 18 lyukas pálya van, míg 9, valamint 6 lyukú pályából összesen öt működik, ezek döntő részét a kilencvenes években építették fel. Fucskó Tünde egyetlen új beruházásról tudott beszámolni: Gödön két éve alakították ki az eddigi utolsó 18 lyukas pályát. "A 100 leggazdagabb magyar" kiadványban a 37. helyen szereplő Pólus Péter tulajdonában lévő létesítmény igen jól prosperál, jelenleg mintegy 150 állandó játékosuk, s körülbelül 100 klubtagjuk van - nyilatkozta lapunknak Kis Bernadett, a golfcentrum munkatársa. A szállodát májusban adták át, jelenleg felfutó ágban van, s bár csak rövid idő óta működik, úgy tűnik, beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Egyre több hazai pálya nyílik

A szövetségnél egyébként a pályafejlesztésekkel kapcsolatban további konkrétumokat nem tudtak mondani, mert mint megjegyezték, a beruházásokról a szövetségben is csak mendemondákat hallanak. Annyi azonban eljutott hozzájuk, hogy Bükfürdőn és Hencsén - már két meglévő pályán - fejlesztéseket terveznek. Ezzel együtt évente több hazai golfpálya létesítéséről is felröppennek hírek. Legutóbb egy dél-budai centrum kialakításáról lehetett hallani: a XI. kerületi önkormányzat egy gyakorlópályát tervezett "tető alá hozni". Az építéshez szükséges pályázatokat ki is írták, érdeklődő is lett volna, ám a Régészeti Hivatal feltárásokat írt elő, amelyek költségeit senki sem vállalta, így a fejlesztés áll - nyilatkozta lapunknak Lakos László, a kerület alpolgármestere. A helyhatóság ezzel együtt nem tett le a tervek szerint 9 lyukas gyakorlópálya megépítéséről. Az eredetileg tervezett időpontra ugyancsak aligha épül fel az etyeki filmstúdió-beruházás, amely mellé golfcentrumot is álmodtak.

A tervek szerint a filmes központ mellett további két lépcsőben egy szállodát és egy pályát is szeretnének kivitelezni a befektetők, ráadásul a projektre Demján Sándor üzletember és Andrew G. Vajna filmproducer közös vállalkozást kívánt alapítani. Ugyancsak a közelmúltban Golf Central Europe Szolgáltató Kft. néven új társaságot jegyeztetett be Magyarországon négy ír befektető. A Golf Central Europe fő tevékenysége sportlétesítmény működtetése. A társaság a korábbi tervek szerint szállodai és éttermi vendéglátással, sporttevékenységgel és ingatlankezeléssel kíván foglalkozni. Az írek fejlesztéséről az általunk megkérdezett szakemberek azonban nem sokat hallottak, arról a szövetség sem tudott érdemi információt adni.