Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még nehezebb lesz uniós forráshoz jutni

2007.02.28. 08:14
Három nappal a beadási határidő megnyílása előtt módosították a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) már kiírt öt pályázatának útmutatóit. Ez tovább nehezíti a feltételeket, a vállalkozásoknak legalább évi 8 százalékos növekedést kell produkálniuk az eddigi legfeljebb 7 százalék helyett.

Három nappal a beadási határidő megnyílása előtt módosították a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) már kiírt – a GOP-2007-2.1.1/A, a GOP-2007-2.1.1/B, a GOP-2007-2.1.1/C, a GOP-2007-2.1.2/B és a GOP-2007-2.1.2/C – pályázatainak útmutatóit. A vállalkozások technológiai fejlesztésének támogatására vonatkozó előírások február 26-a óta 10, 12 és 15 százalékos átlagos nettó árbevétel-növekedés elérését szabják feltételül a fejlesztés megvalósításától számított három éven keresztül.

Változott a kiírás a Közép-magyarországi Operatív Program (KMOP) hátrányos helyzetű kistérségek munkalehetőség-teremtő komplex beruházásait támogató két pályázata – a KMOP-2007-1.2.1/A és a KMOP-2007-1.2.1/B – esetében is, itt 8 és 10 százalékra nőtt a három évre előírt nettó árbevétel-növekmény. A GOP irányító hatósága a „pályázói visszajelzéseket figyelembe véve” pontosította az árbevételképletet a kiírásoknál.

Kétséges, így pályáznak-e

Az eddigiek szerint elég volt éves szinten 4,5–7 százalékkal növelni az árbevételt, ez most 8–15 százalékra ugrik. A pályázatok átdolgozása nem nagy munka, így azok számára, akik már majdnem kész vagy kész beadványokkal várják a március 1-jét, nem ez jelenti a komoly hátrányt – mondta Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda (Mapi) ügyvezető igazgatója.

A gond inkább az, hogy a cégeknek újra át kell gondolniuk, tudják-e vállalni ezeket a feltételeket, ráadásul a közlemény csak hétfőn este jelent meg az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján – és szerverhiba miatt kedd délután 15 óráig nem is üzemelt –, így akiknek fontos, hogy minél előbb benyújtsák a dokumentumokat, valószínűleg nem értesülnek időben a változásról. (Az ügynökség szerverét megtámadták, az nfh.hu ezért nem működött kedd délutánig.)

Akadt olyan pályázatírással foglalkozó szakember, aki azt mondta a NAPI Gazdaságnak: a módosítás „egyszerűen dilettáns lépés” ilyen késői fázisban. Egyes vélemények szerint a magyarországi kis- és középvállalkozásoknak mindössze 1-2 százaléka képes stabilan, a pályázati életciklus 3–5 éves időtartama alatt a kívánt mértékű növekedésre, így az elő- és társfinanszírozást vállaló bankokra hárulhat az uniós projektek összes kockázata.

Ígérik, nem vlátoztatnak többet

Az útmutatóban korábban szereplő matematikai képlet és a hozzá tartozó szöveg módosítása azért volt szükséges, hogy a 2007. január 30-án meghirdetett elvárt éves növekedési százalékokat az útmutató helyesen tükrözze – mondta a Napi Gazdaságot Fadgyas Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szóvivője. A módosítás szükségességére a GOP-akciótervek GKM-ben megtartott múlt heti partneri egyeztetésén hívták fel a figyelmünket – tette hozzá Fadgyas.

Az ügynökségnél azt javasolják, hogy a pályázatot mindenki a szintén február 26-án megjelent végleges kitöltőprogram segítségével, már a módosítás ismeretében készítse el. Arra a kérdésünkre, hogy várhatók-e további módosítások akár a GOP-ban, akár más operatív programban, az NFÜ-nél a következő választ adták: az OP-k tárgyalása az Európai Bizottsággal folyamatos, amelynek során elképzelhetőek módosítások, ezek azonban szinte biztosan nem érintik a már kiírt pályázatokat. A már megjelent kiírásokban pedig a jövőben csak alapvető külső feltételek változása – például jogszabály-módosítás – indokolhat változtatást.