Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Még nehezebb lesz uniós forráshoz jutni

2007.02.28. 08:14
Három nappal a beadási határidő megnyílása előtt módosították a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) már kiírt öt pályázatának útmutatóit. Ez tovább nehezíti a feltételeket, a vállalkozásoknak legalább évi 8 százalékos növekedést kell produkálniuk az eddigi legfeljebb 7 százalék helyett.

Három nappal a beadási határidő megnyílása előtt módosították a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) már kiírt – a GOP-2007-2.1.1/A, a GOP-2007-2.1.1/B, a GOP-2007-2.1.1/C, a GOP-2007-2.1.2/B és a GOP-2007-2.1.2/C – pályázatainak útmutatóit. A vállalkozások technológiai fejlesztésének támogatására vonatkozó előírások február 26-a óta 10, 12 és 15 százalékos átlagos nettó árbevétel-növekedés elérését szabják feltételül a fejlesztés megvalósításától számított három éven keresztül.

Változott a kiírás a Közép-magyarországi Operatív Program (KMOP) hátrányos helyzetű kistérségek munkalehetőség-teremtő komplex beruházásait támogató két pályázata – a KMOP-2007-1.2.1/A és a KMOP-2007-1.2.1/B – esetében is, itt 8 és 10 százalékra nőtt a három évre előírt nettó árbevétel-növekmény. A GOP irányító hatósága a „pályázói visszajelzéseket figyelembe véve” pontosította az árbevételképletet a kiírásoknál.

Kétséges, így pályáznak-e

Az eddigiek szerint elég volt éves szinten 4,5–7 százalékkal növelni az árbevételt, ez most 8–15 százalékra ugrik. A pályázatok átdolgozása nem nagy munka, így azok számára, akik már majdnem kész vagy kész beadványokkal várják a március 1-jét, nem ez jelenti a komoly hátrányt – mondta Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda (Mapi) ügyvezető igazgatója.

A gond inkább az, hogy a cégeknek újra át kell gondolniuk, tudják-e vállalni ezeket a feltételeket, ráadásul a közlemény csak hétfőn este jelent meg az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján – és szerverhiba miatt kedd délután 15 óráig nem is üzemelt –, így akiknek fontos, hogy minél előbb benyújtsák a dokumentumokat, valószínűleg nem értesülnek időben a változásról. (Az ügynökség szerverét megtámadták, az nfh.hu ezért nem működött kedd délutánig.)

Akadt olyan pályázatírással foglalkozó szakember, aki azt mondta a NAPI Gazdaságnak: a módosítás „egyszerűen dilettáns lépés” ilyen késői fázisban. Egyes vélemények szerint a magyarországi kis- és középvállalkozásoknak mindössze 1-2 százaléka képes stabilan, a pályázati életciklus 3–5 éves időtartama alatt a kívánt mértékű növekedésre, így az elő- és társfinanszírozást vállaló bankokra hárulhat az uniós projektek összes kockázata.

Ígérik, nem vlátoztatnak többet

Az útmutatóban korábban szereplő matematikai képlet és a hozzá tartozó szöveg módosítása azért volt szükséges, hogy a 2007. január 30-án meghirdetett elvárt éves növekedési százalékokat az útmutató helyesen tükrözze – mondta a Napi Gazdaságot Fadgyas Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szóvivője. A módosítás szükségességére a GOP-akciótervek GKM-ben megtartott múlt heti partneri egyeztetésén hívták fel a figyelmünket – tette hozzá Fadgyas.

Az ügynökségnél azt javasolják, hogy a pályázatot mindenki a szintén február 26-án megjelent végleges kitöltőprogram segítségével, már a módosítás ismeretében készítse el. Arra a kérdésünkre, hogy várhatók-e további módosítások akár a GOP-ban, akár más operatív programban, az NFÜ-nél a következő választ adták: az OP-k tárgyalása az Európai Bizottsággal folyamatos, amelynek során elképzelhetőek módosítások, ezek azonban szinte biztosan nem érintik a már kiírt pályázatokat. A már megjelent kiírásokban pedig a jövőben csak alapvető külső feltételek változása – például jogszabály-módosítás – indokolhat változtatást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!