Greenspan: Százévente egyszer van ilyen válság

2008.09.15. 10:08
Nem kell minden pénzintézetet megvédeni, mondta Alan Greenspan

Az Egyesült Államok olyan pénzügyi válságba került, amely egy évszázadban egyszer fordul elõ, és amely több mint valószínûleg recesszióhoz fog vezetni - jelentette ki vasárnap Alan Greenspan, a jegybank szerepét betöltõ amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) elõzõ elnöke. Greenspan azt mondta, ilyen mértékû válságot egész karrierje során nem látott, és a krízis további hatással lesz az ingatlanpiacra.

"Mindenekelõtt ismerjük be, hogy ilyen minden 50 évben, valószínûleg évszázadonként egyszer fordul elõ" - mondta az ABC televíziónak. A tekintélyes szakember úgy fogalmazott: "Kétség sem fér hozzá, hogy ez a folyamat kezd felülmúlni mindent, amit láttam, és még nincs megoldás, még folytatódik". Greenspan szerint ez a mély pénzügyi válság bizonyosan egy sor olyan eseményt fog kiváltani az egész világban, amely stabilizálja majd a rendszert.

Greenspan már kevesebb mint 50 százalék esélyt lát arra, hogy az Egyesült Államok elkerülheti a recessziót.

A volt Fed-elnök azt jósolta, hogy a válság több nagy pénzintézet csõdjéhez fog vezetni. Szerinte ez önmagában még nem gond, minden attól függ, hogyan kezelik a helyzetet, miképpen irányítják a bankok felszámolását. "Valójában nem kell minden egyes intézetet megvédeni" - mondta.