Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Greenspan: Százévente egyszer van ilyen válság

2008.09.15. 10:08
Nem kell minden pénzintézetet megvédeni, mondta Alan Greenspan

Az Egyesült Államok olyan pénzügyi válságba került, amely egy évszázadban egyszer fordul elõ, és amely több mint valószínûleg recesszióhoz fog vezetni - jelentette ki vasárnap Alan Greenspan, a jegybank szerepét betöltõ amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) elõzõ elnöke. Greenspan azt mondta, ilyen mértékû válságot egész karrierje során nem látott, és a krízis további hatással lesz az ingatlanpiacra.

"Mindenekelõtt ismerjük be, hogy ilyen minden 50 évben, valószínûleg évszázadonként egyszer fordul elõ" - mondta az ABC televíziónak. A tekintélyes szakember úgy fogalmazott: "Kétség sem fér hozzá, hogy ez a folyamat kezd felülmúlni mindent, amit láttam, és még nincs megoldás, még folytatódik". Greenspan szerint ez a mély pénzügyi válság bizonyosan egy sor olyan eseményt fog kiváltani az egész világban, amely stabilizálja majd a rendszert.

Greenspan már kevesebb mint 50 százalék esélyt lát arra, hogy az Egyesült Államok elkerülheti a recessziót.

A volt Fed-elnök azt jósolta, hogy a válság több nagy pénzintézet csõdjéhez fog vezetni. Szerinte ez önmagában még nem gond, minden attól függ, hogyan kezelik a helyzetet, miképpen irányítják a bankok felszámolását. "Valójában nem kell minden egyes intézetet megvédeni" - mondta.