Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Jól halad a Gripen-ellentételezés

2005.12.29. 08:51
Közel nyolcvan magyar védelmi ipari és high-tech kis- és középvállalat e-kereskedelmi képzési és szolgáltatási programját finanszírozzák a svédek, az ellentételezési kötelezettség felét már teljesítették.

A Gripen-ellentételezési megállapodás 2001. decemberi aláírása óta az ellentételezési kötelezettség összesített értéke eléri a 250 milliárd forintot - ebből a 2005-ös növekmény 8,1 milliárd forint volt -, az idén megkötött új szerződésekből várható újabb kötelezettséggel együtt pedig megközelíti a 260 milliárdot - adta hírül a gazdasági tárca.

Harmada a befektetés

A GKM irányításával működő ellentételezési bizottság által jóváhagyott teljesítések összege pedig eléri a 118 milliárd forintot, azaz a svéd fél kötelezettségei 47 százalékát már teljesítette. Ezen belül 31 százalékot tesznek ki a befektetések.

Ebben az évben az összes teljesítés 20 százalékát fogadták be. Idén újra felgyorsult a haditechnikai beszerzési tevékenység; jelenleg 15 olyan új eljárás folyik, amelyhez ellentételezés kapcsolódik.

Ezek közé tartoznak a Gripen vadászrepülők fegyverzete, a híradó program új elemei, valamint a honvédségi szállító repülőgépek és helikopterek felújításához kapcsolódó beszerzési eljárások.

Az idén kötött új szerződések közé tartozik az amerikai Raytheon céggel kötött megállapodás, amely 80 magyar védelmi ipari és high-tech kis- és középvállalat e-kereskedelmi képzési és szolgáltatási programját finanszírozza, míg a magyar HM Currus Rt.-vel és a VIV Villanyszerelő-ipari Rt.-vel kötött megállapodások a BTR-80 páncélozott szállító járművek modernizációját, illetve az ILS reptéri műszeres leszállító berendezésekhez kapcsolódó import ellentételezését fedezik.