Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Több tízmilliós bírságot kaphat az Auchan

2008.07.24. 14:42
Több tízmillió forintos bírságra számíthat az Auchan áruházlánc magyarországi érdekeltsége, mert a görögdinnyét beszerzési ár alatt értékesítette. Ezt Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára csütörtökön jelentette be. Pontos összeget még nem tudni, mert az áruházlánc vidéki boltjait is vizsgálják, de több száz tonnáról lehet szó.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal azt követően indított vizsgálatot a görögdinnyék beszerzési ár alatti értékesítésének ügyében, hogy a zöldség-gyümölcs terméktanács bejelentést tett: információi szerint az Auchan áruházakban beszerzési ár alatt értékesítik a terméket, mondta a hivatal elnöke, Lukács László. Gőgös Zoltán aláhúzta: a 2003-ban elfogadott agrárrendtartási törvény tiltja a beszerzési ár alatti értékesítést.

Ez a törvény védi a termelőket azzal is, hogy tiltja a 30 napon túli fizetést az áruért. Igaz, ez utóbbit a mostani vizsgálatban nem ellenőrizték, mondta Lukács László.

A bejelentés nyomán a hivatal a múlt hét közepén kezdett vizsgálódni az Auchan áruházláncnál, amelynek során a beszerzési ár alatti értékesítés gyanúja beigazolódott. Az áruház 65 forintért vette a görögdinnye kilóját, és 49-ért adta tovább az áruházban vásárlóknak.

Ezért az áruházláncot a beszerzési ár és az eladási ár különbözetének kétszeresére büntetik meg a törvény alapján. A bírság összege függ attól, hogy mekkora árukészletet szerzett be, majd adott tovább olcsóbban az Auchan a görögdinnyéből.

Lukács László a várható bírságot több tízmillió forintra becsülte, hozzátéve, hogy az ellenőrök a vidéki üzleteket is vizsgálják. Az elnök szerint több száz tonna lehet az a mennyiség, amelyet az áruházlánc drágábban szerzett be, mint amilyen áron eladta.