Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Távol-keletre tart a Griff Rt.

2004.12.07. 09:09
A Griff csoport eladta ingatlanépítő és bútorforgalmazó cégeit, hogy a jövőben fő profiljára, a konfekcióiparra koncentrálhasson. A társaság külföldön is megkezdi ruházati cikkeinek árusítását: elsőként Krakkóban nyitnak üzletet, de szó van egy kínai márkabolthálózat kialakításáról is. A női kollekció bevezetését egy évvel elhalasztják.
A Griff Gentlemen's Rt. külföldön elsőként Krakkóban, egy jövő év végén nyíló bevásárlóközpontban nyitna üzletet. Jelenleg az előszerződéssel kapcsolatos tárgyalások folynak az üzemeltetővel. Ázsiából is konkrét ajánlattal keresték meg a céget. Távol-keleti pénzügyi befektetők első lépésben két kínai nagyvárosban szeretnének egy-egy Griff márkaboltot nyitni. Az öltönyöket a budapesti gyárban varrnák, és innen szállítanák Kínába. A bérezési rendszerig bezárólag minden a magyar gyakorlat alapján működne, a teljes "Griff-koncepció" átadása miatt a terjeszkedésnél franchise-rendszer is szóba jöhet - mondta a Világgazdaságnak Sütő Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója.

Bérbe adják a Nyugati téri áruházat

A külföldi terjeszkedés kitörési pont lehet a cég életében, ugyanis idehaza a konfekcióiparban stagnálás tapasztalható. Emiatt is döntött a cég arról, hogy februártól nyolc évre bérbe adja a legnagyobb üzletét, a 2400 négyzetméteres Nyugati téren lévő áruházát. Az üzlet a MOM Parkba költözik, a hálózat többi boltja tovább működik. A belvárosi áruház a Griff ruházati forgalmának közel negyven százalékát teszi ki, más irányú hasznosítása a jelenlegi körülmények között azonban jóval kifizetődőbb: a bérlő, a dinamikusan növekvő Alexandra könyvesbolthálózat az áruház korábbi tiszta nyereségét meghaladó bérleti díjat fizet - érvelt a költözés mellett Sütő Zoltán. Mindamellett az elnök-vezérigazgató nem tart forgalomcsökkenéstől, mert tapasztalatai szerint a Griff-vásárlók nagy része törzsvevő. Korábban például, amikor egyik üzletüket átalakítás miatt bezárták, szomszédos szaküzleteik forgalma megduplázódott.

Griff sztori
A Griff Gentlemen's Rt. eredetileg betéti társaságként alakult 1986-ban. A ma csaknem kétszáz embert foglalkoztató társaság tavaly 1,7 milliárd forintos forgalmat könyvelhetett el. Néhány éve az ingatlanüzletbe is beszálltak.

A társaság nemrég egy magyar tulajdonban lévő, szintén férfikonfekciót forgalmazó vállalkozást vásárolt meg. E cég külföldről importál márkás öltönyöket, nadrágokat, ingeket és kiegészítőket, éves forgalma 500-600 millió forint. Sütő Zoltán elmondta: hosszas mérlegelés után a hasonló profil mellett azért döntöttek a csőd közeli cég megvásárlásáról, mert a hálózat négy üzlete budapesti bevásárlóközpontban található. A szakember szerint a modern értékesítési centrumok még legalább 3-6 évig nem veszítenek fontosságukból, így a nyitást is a közeljövőben kizárólag plázákban képzelik el.

Csúszik a női konfekció

A társaság tizennégy üzletének zöme bevásárlóközpontban található, közülük többet az idén újítottak fel. Több esetben került sor épületen belüli cserére, így a boltok közül már több is négy-ötszáz négyzetméteres. A 2003-ban kezdett átalakításokkal az volt a cél, hogy a főként olasz-német stílust követő férfiruházat árucsoportjait tagoltabban árusíthassák. A Griff Rt. a most zajló költözés, az új, azonos iparágban működő cég felvásárlása miatt egy évvel elhalasztja női kollekciójának bevezetését.

A kétszáz főt foglalkoztató vállalat profiltisztítást is végrehajtott. Alaptevékenysége kiegészítéseként évekkel ezelőtt olasz stílusú bútorok forgalmazásába, valamint ingatlanberuházásokba kezdett. Az üzletágak azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, így a társaság augusztus elsején német szakmai cégnek adta el a bútorokat importáló HomeDecor Kft.-t. Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Grinvest Kft. két társasházat értékesített, több beruházásba azonban nem kezdett, így ezt is eladták.