Indul a 120 milliárdos Gripen-program

2002.04.30. 12:50
A Gripen International elindította magyar honlapját, amelyen a céggel együttműködni kívánó magyar vállalkozásoknak nyújt információkat.
A Gripen International elindította magyar honlapját, amelyen a céggel együttműködni kívánó magyar vállalkozásoknak nyújtanak információkat, illetve jelentkezési lehetőséget.

Minden magyarországi vállalat jelentkezhet

A Gripen tájékoztatása szerint minden magyarországi vállalat jelentkezhet a programra, amely a Gripen vadászgépek bérletének ellentételezési programjához kapcsolódik.

A www.gripen.hu honlapon található a jelentkezéshez szükséges jelentkezési lap. Az adatbázisba kerüléshez az angolul kitöltött kérdőívet kell elektronikus úton elküldeni a megadott címre.

A regisztráció lehetséges a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) honlapján is, miután az adatbázist az ITDH és a Gripen International közösen működteti.

120 milliárd forintos befektetés 9 év alatt

A Gripen-típusú repülőgépek bérléséről szóló megállapodást 2001. december 20-án írták alá. A Gripen International a repülőgépek bérleti értékének ellentételezésére - a bérleti megállapodás értékét 10 százalékkal meghaladó új ellentételezés teljesítését vállalta azzal, hogy a bérleti összeg 32 százalékának megfelelő értékben magyarországi befektetést valósít meg.

Emellett kötelezettséget vállalt arra is, hogy az 1995 óta teljesített elő-ellentételezéseinek értékesítéséből befolyó összeget egy Magyarországon létrehozandó kockázati tőkealapba fekteti, mely kihelyezéseivel Magyarországon bejegyzett vállalatok fejlesztését segíti elő. A tőkealap 2002 első félévében kezdi meg működését.

Az összesen 118 milliárd forintos ellentételezés a megállapodás hatályba lépésétől számított 9 éven belül teljesül. A kötelezettségek felét a hatályba lépés idejétől számított 5,5 éven belül kell megvalósítani.

Orientáló szorzórendszer

Az elmúlt hónapban a Gripen illetve a magyar kormányzat magasszintű képviselői több regionális központban is ismertették a program részleteit.

A kormányzat - annak érdekében, hogy a befektetések minél nagyobb hányada olyan területre kerüljön, amelyek foglalkoztatási, szerkezetátalakítási vagy egyéb társadalmi-gazdasági gondokkal küzdenek -, a megállapodásba úgynevezett orientáló szorzórendszert épített be, amely a svéd fél teljesítését emelt értéken ismeri el, amennyiben ezeken a területeken hajtja végre a beruházásokat.

Az orientálás ellenére is a svéd vállalatok döntenek

A közlemény szerint a hátrányosabb térségek támogatása érdekében jelölték ki a 78 magyar kistérséget és az 1.458 települést, ahol a befektetéseket magasabb szorzóval veszik számításba.

A közleményben a minisztérium leszögezi: a befektetések helyszínére vonatkozó konkrét döntéseket a svéd vállalatok hozzák meg üzleti-gazdaságossági megfontolásaik alapján.  • Bérelnék
  • Bankszámla