Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország a legsebezhetőbb

2006.09.01. 15:33
A magyar gazdaságot hozta ki a legsebezhetőbbnek az egyik vezető londoni befektetési csoport pénteki jelentése. A ház által folyamatosan figyelt feltörekvő térségek nyolc országát vizsgálták, ebből kapta hazánk a legrosszabb besorolást.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport havonta kiadott térségi felméréseinek legfrissebb összeállítása nyolc országot vizsgált. A több kritérium alapján összeállított úgynevezett sebezhetőségi indexszel Magyarország, Csehország, Románia, Lengyelország, Oroszország, Izrael, Törökország és Dél-Afrika gazdaságát minősítették.

A mutató kidolgozásához a cég a működőtőke-beáramlással korrigált folyómérleg-egyenleget, az elsődleges költségvetési egyenleget, az importigény-arányos devizatartalékot, a GDP-arányos államadósságot, valamint az Egyesült Államoknak az adott ország külkereskedelmében meglévő arányát használta. Ez utóbbiról a ház megjegyezte, hogy az amerikai piac minél nagyobb aránya a külkereskedelemben indexrontó tényező, a várható amerikai gazdasági lassulás miatt.

Háromhavi importra elég a devizatartalékunk

 

A részindexekből képzett súlyozatlan átlag alapján a vizsgált nyolc ország közül Magyarország átlagos sebezhetőségi indexe a legmagasabb. Hazánk 6,4 pontot kapott a skálán, míg a legjobban teljesító Oroszország mindössze 2 pontot.

A Goldman Sachs szerint ezt a magas magyar államháztartási és folyómérleg-hiány, az alacsony tartalékok és a viszonylag magas államadósság-ráta indokolja.

A ház adatai szerint például Magyarország devizatartalékai tavaly átlagosan csak 2,9 havi importértéknek feleltek meg; ez a legalacsonyabb a vizsgált országcsoporton belül. Oroszország tartalékai ugyanakkor 13,3, Izraeléi 17,4 havi importot fedeznek, Lengyelország központi készletei 4,4, Romániáéi 7,4, Csehországéi 3,5 havi behozatali értékkel egyenlők - olvasható az elemzésben.

A Goldman Sachs szerint Oroszország "kivételesen erős" külső fizetési és költségvetési helyzete alapján messze a legkevésbé sebezhető a nyolc ország közül. A cég azt jósolja, hogy a nettó külföldi közvetlen befektetések értékével korrigált orosz folyómérleg-egyenleg az idén 12,3 százalékos, az elsődleges államháztartási mérleg 6,4 százalékos többletet mutat. Magyarország esetében ugyanezen egyenlegek 4,3, illetve, 6,1 százalékos hiánnyal zárnak az idén a GS előrejelzése szerint.

Politikai kockázataink is vannak

A magyarországi politikai kockázatok között a cég megemlíti, hogy jóllehet a koalíció kényelmes többséggel nyert ismét választást, és Gyurcsány Ferenc helyzete megerősödött az MSZP-n belül, ha azonban a párt rosszul szerepel az október 1-jei önkormányzati választásokon, az jó eséllyel kikezdheti a kormányfő párttámogatását, és erősítheti a takarékossági intézkedésekkel szembeni ellenállást.

A magyar miniszterelnök a Financial Timesnak adott, éppen pénteken közölt interjúban a brit gazdasági napilap szerint mindazonáltal kitartott amellett, hogy az ellenséges közvélemény nem fogja eltéríteni a pénzügyek helyrehozatalának feladatától, és azt mondta, hogy a kétkedő választók 2009-re már látni fogják az előnyöket.