A gyógyszergyártók türelme 300 forintos euróig tart ki

2006.06.27. 07:46
Ha az euró eléri a 300 forintot, a behozatalban érdekelt gyógyszergyártók tárgyalásokat kezdeményeznek az állammal a kassza feltöltéséről. Ez a helyzet feszültséget teremthet az exportőrök és importőrök között.

A kétéves megállapodás alapján idén még 22,3 milliárd forintot tesznek be a gyógyszerkasszába a gyártók, az adócsomag ellenére ehhez továbbra is tartják magukat, de a további együttműködési hajlandóságuk attól is függ, hogy meddig tart a forintárfolyam gyengülése.

Átlépte a határt

Ha az euró átlépné a 300 forintos határt, a gyártók tárgyalásokat kezdeményeznének a kormánnyal - jelentette ki Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke. A megállapodás ugyan ez év végéig él, ám az abban foglalt feltételek miatt például a termelői árakat csak akkor emelhették volna az idén a gyártók, ha az euró árfolyama áprilisig meghaladja a 265 forintos éves átlagot. Ez nem következett be, azóta viszont a 280-as szint környékén tanyázik a forint.

A mostani forintzuhanás főleg az importőrök idegrendszerét viseli meg, az exportőröknek kedvező a gyengülés. Persze mértékkel, a gyógyszergyártáshoz szükséges alapanyagok többségét ezek a cégek is külföldről hozzák be. A bizonytalanságot tovább fokozza, hogy továbbra sem tudni, az új egészségügyi miniszter milyen konkrét átalakítást tervez a gyógyszer-támogatási rendszerben (nyilatkozatai egyelőre csak arra engednek következtetni, hogy drasztikusat), és ebben milyen szerepet szán a gyártókkal való együttműködésnek.

Terveiről a gyártók sem rendelkeznek információval, ráadásul egyes kijelentéseiből azt lehet sejteni, hogy az állam a jövőben nem köt a mostanihoz hasonló megállapodást a gyógyszergyárakkal - ennek lehetőségét több piaci szereplő is megerősítette.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön