A Versenyhivatalt érdekli a Népszabadság tulajdonosváltása

2002.02.04. 17:56
Egyelőre nem érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz eljárási kérelem a Népszabadság tulajdonosváltásával kapcsolatban. Ennek ellenére a hivatal illetékes szolgáltatási irodája tájékozódik és információt gyűjt e témában - mondta Nagy Zoltán, a GVH elnöke az MTI-nek.
A GVH-elnök szerint az eddigi vizsgálódások alapján úgy tűnik, a Népszabadság részvényeinek 49,9 százalékát megvásárló Ringier AG-nek nincs kötelezettsége arra, hogy fúziós kérelmet adjon be.

Ennek oka lehet az is, hogy a vevő magyarországi cégének éves árbevétele nem éri el a 10 milliárd forintot, ami a versenytörvény szerint a kötelező fúziós engedélyezés alsó határa.

A szolgáltatási iroda tájékozódása egyelőre a cégbírósági adatokra vonatkozik, ám ezek még csak a 2000. évi mérlegadatokat tartalmazzák. Fúziós engedélyezési versenyfelügyeleti eljárás csak kérelemre indulhat, ezért amíg ilyen nem érkezik a hivatalhoz, nem indul ilyen procedúra.

Kérdéses, nem kerül-e a Ringier erőfölénybe

Nagy Zoltán szerint ugyanakkor kérdés, hogy a Ringier lapcsoport, amely az országos terjesztésű napilapok piacának csaknem felét, 49 százalékát uralja, a Népszabadság tulajdonnal nem került-e a magyar piacon gazdasági erőfölénybe, illetve azzal nem él-e vissza.

A Ringier csoport Magyarországon 1994-ben indította a Blikket, 1998-ban megvásárolta a Nemzeti Sportot, tavaly decemberben pedig svájci tulajdonba került a Magyar Hírlap is.

A fúziós vizsgálat a jövőbeni helyzetre irányul

Az elnök közölte: a fúziós vizsgálatkor egyúttal a túlzott erőfölényes helyzet kialakulását is áttekinti a versenyhivatal.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fúziós engedélyezési eljárás előre tekint, és egy esetlegesen bekövetkező erőfölény lehetőségét is vizsgálja, míg az erőfölény megvalósulására koncentráló procedúra utólagos, egy már kialakult helyzetet vesz górcső alá.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás