Auguszta
-7 °C
0 °C

A Versenyhivatalt érdekli a Népszabadság tulajdonosváltása

2002.02.04. 17:56
Egyelőre nem érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz eljárási kérelem a Népszabadság tulajdonosváltásával kapcsolatban. Ennek ellenére a hivatal illetékes szolgáltatási irodája tájékozódik és információt gyűjt e témában - mondta Nagy Zoltán, a GVH elnöke az MTI-nek.
A GVH-elnök szerint az eddigi vizsgálódások alapján úgy tűnik, a Népszabadság részvényeinek 49,9 százalékát megvásárló Ringier AG-nek nincs kötelezettsége arra, hogy fúziós kérelmet adjon be.

Ennek oka lehet az is, hogy a vevő magyarországi cégének éves árbevétele nem éri el a 10 milliárd forintot, ami a versenytörvény szerint a kötelező fúziós engedélyezés alsó határa.

A szolgáltatási iroda tájékozódása egyelőre a cégbírósági adatokra vonatkozik, ám ezek még csak a 2000. évi mérlegadatokat tartalmazzák. Fúziós engedélyezési versenyfelügyeleti eljárás csak kérelemre indulhat, ezért amíg ilyen nem érkezik a hivatalhoz, nem indul ilyen procedúra.

Kérdéses, nem kerül-e a Ringier erőfölénybe

Nagy Zoltán szerint ugyanakkor kérdés, hogy a Ringier lapcsoport, amely az országos terjesztésű napilapok piacának csaknem felét, 49 százalékát uralja, a Népszabadság tulajdonnal nem került-e a magyar piacon gazdasági erőfölénybe, illetve azzal nem él-e vissza.

A Ringier csoport Magyarországon 1994-ben indította a Blikket, 1998-ban megvásárolta a Nemzeti Sportot, tavaly decemberben pedig svájci tulajdonba került a Magyar Hírlap is.

A fúziós vizsgálat a jövőbeni helyzetre irányul

Az elnök közölte: a fúziós vizsgálatkor egyúttal a túlzott erőfölényes helyzet kialakulását is áttekinti a versenyhivatal.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fúziós engedélyezési eljárás előre tekint, és egy esetlegesen bekövetkező erőfölény lehetőségét is vizsgálja, míg az erőfölény megvalósulására koncentráló procedúra utólagos, egy már kialakult helyzetet vesz górcső alá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!