Sára, Márió
2 °C
6 °C

Egy áruház már lemondta reggeliital-rendeléseit

2004.02.27. 14:28
Kapcsolódók (7)
Egyelőre nem indít eljárást a Gazdasági Versenyhivatal egyes áruházláncak döntése miatt, mely szerint ezentúl nem árusítanak reggeli italt - tudta meg az Index Szolnoky Pétertől, a GVH kartellcsoportjának vezetőjétől. Ha felmerül azonban, hogy az áruházak tudatosan összejátszottak, az már kartellgyanús lehet. Az Index információi szerint, a tejfeldolgozókat közben csak az egyik áruház értesítette, hogy a jövőben nem rendeli meg a terméket.
Jelenlegi információink szerint ez önálló üzleti döntés az áruházak részéről, így jelenleg nem kartellgyanús az ügy - nyilatkozta az Index kérdésére a Gazdasági Versenyhivatal kartellcsoportjának vezetője. Szolnoky Péter azokra a sajtóhírekre reagált, hogy a GVH kartellgyanúsnak találja, hogy négy áruházlánc úgy döntött, ezentúl nem árusít reggeli italokat.

Nem gyanús

A Spar Magyarország, az Auchan, a Metro és a CBA - a tejfeldolgozók legnagyobb megrökönyödésére - szerdán úgy döntött a földművelési tárcával történt egyeztetések után, hogy azonnali hatállyal és meghatározatlan ideig felfüggeszti a reggeli italnak nevezett termék árusítását. Mindezt - vállalva a veszteségeket - önkéntesen tették, legalábbis ez derül ki az Indexnek adott nyilatkozataikból.

Felmerült ezután a kérdés, hogy a minisztérium nyomására hozott hasonló jellegű határozat nem minősül-e kartellnek. Egyes sajtóhírek szerint a GVH kartellgyanúsnak tartja az esetet.

Ezt azonban cáfolta Szolnoky Péter. A kartellcsoport vezetője szerint csak akkor merülhet fel ennek gyanúja, ha tudatos, összehangolt tevékenységről van szó. Tehát, ha az áruházak úgy döntenek, hogy közösen kitiltanak egy terméket a polcaikról, akkor beszélhetünk csak kartellezéstől.

A GVH információi szerint azonban ebben az esetben nem erről van szó, így a versenyhivatal egyelőre nem indít eljárást az ügyben, csak megvizsgálja az esetet. Ha újabb információk merülnek fel, akkor újabb döntés születhet - tette hozzá Szolnoky Péter.

Várják az értesítést

A tejfeldolgozók közben várják a hivatalos értesítést az áruházaktól, úgy tudjuk eddig csak egy áruház jelezte, hogy hétfőtől nem rendel a reggeli italból. Az államtól is várják a tájékoztatást, ugyanis még mindig nem világos, hogy pontosan milyen termékeket vonnak ki a kedvezményes áfakörből. A kormány szerdai döntése szerint a reggeli italok után májustól 25 százalékos áfát kell fizetni.

A Spar Magyarország marketingosztályának vezetője az Indexnek elmondta, a cég vezetése már egy hónappal ezelőtt döntött a kérdésben, és a szállítókat már akkor értesítették erről.

A tejföl sem az igazi?

Tisztességtelen piaci magatartás miatt indított vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal egy ismert magyar tejipari gyártó ellen - értesült a HavariaPress. A Csongrád megyei székhelyű cég ellen a múlt pénteken érkezett panasz a versenyhivatalhoz. A bejelentés szerint a cég által gyártott tejfölökből kivonták a tejfehérjét, amit növényi zsiradékkal pótoltak. Emiatt viszont, a jelenlegi magyar és uniós szabályok szerint a forgalmazó nem használhatná a kérdéses termékekre a tejföl megjelölést. A hírügynökség információi szerint a Gazdasági Versenyhivatal rövidesen a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez továbbítja az ügyet. Tavaly hasonló ügy miatt ugyanezt a céget ötmillió forintra bírságolta meg a Fogyaszóvédelmi Főfelügyelőség, mivel a vásárlók megtévesztésével hoztak forgalomba tejnek nem nevezhető reggeli tejitalt.

A húsfeldolgozók is tiltakoznak
A kötelező ártartás, azaz a minimumár tervezett bevezetése ellen tiltakoznak a sertésfeldolgozó üzemek. Jankó Ferenc, Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) elnöke az MTI-nek elmondta: annak ellenére került bele az agrármegállapodásba a felvásárlási minimumár, hogy terméktanácsban a termelők és a feldolgozók a múlt év végén megállapodtak arról, ilyet többé nem alkalmaznak a sertéspiacon. A minimumár a Hússzövetség elnöke szerint versenytorzító, piacidegen szabályozási módszer. Alkalmazása sújtja mind a belföldre termelő cégeket, mind az exportáló vállalatokat, ugyanis az eladási árakban nem mindig lehet érvényesíteni a kötelező felvásárlási ár által meghatározott költségszintet. Ezért is döntöttek úgy tavaly decemberben a termelők és a feldolgozók képviselői, hogy a továbbiakban ezt a nemkívánatos szabályozási elemet nem alkalmazzák. Ezzel a szaktárca is egyetértett - mondta. Menczel Lászlóné, a Hússzövetség titkára elmondta, a feldolgozók felháborítónak tartják, hogy a sajtóból értesültek a megállapodásról, arról, hogy a miniszter által már aláírt, de még ki nem hirdetett támogatási rendeletben 292 forintos kilogrammonkénti minimumárat határoznak meg az E-minőségű hasított félsertésre, ami 240 forintos kilogrammonkénti élő felvásárlási árnak felel meg.