József, Bánk
-6 °C
0 °C

Versenynyitás előtt a szabadfoglalkozások

2004.06.04. 08:04
Nemzetközi törekvésekkel párhuzamosan nálunk is lebontanák a szabad versenyt zavaró állami korlátokat. Megszüntetnék például egyes szakmákban a szigorú létszámmegkötéseket.
A szabad versenyt zavaró állami korlátozások lebontását is célozza a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) parlamenthez nemrég benyújtott javaslata. Az állami szabályozás világszerte zajló átalakulása nyomán nálunk is feloldanának egyes - például építész, könyvvizsgáló, ügyvéd, közjegyző - szakmákra vonatkozó korlátokat - mondta a Világgazdaságnak Nagy Márta, a GVH elnökhelyettese.

Versenygátló

Felhívta a figyelmet: a szabadfoglalkozások körében hagyományosan, jobbára erősen versenykorlátozó elemek érvényesülnek. Létüket a piacok, illetve a sajátos tevékenységek részben indokolják is. Az azonban aligha engedhető meg, hogy akadályozzák vagy torzítsák a piac és a verseny hatásos működését.

Miként szinte mindenütt, nálunk is különösen nagy probléma, hogy a kamarák összefogta szakmák megnehezítik az újonnan piacra lépők helyzetét. Versenygátló például a hazai közjegyzői létszám államilag megszabott maximálása, vagy bizonyos területen a kötelező folyamatos továbbképzés előírása.

Nem szabadfoglalkozásúak?

A közjegyzők nem azonosíthatók a szabadfoglalkozásúakkal, mivel állami feladatot vállalnak magukra - fejezte ki ellenvéleményét Parti Tamás, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szóvivője. Mint hangsúlyozta, a közjegyző speciális hatósági szolgáltatást nyújt, amihez hozzátartozik a létszám bizonyos korlátozása. E sajátos helyzetnek törvényi alapja van. Bizonyos piacosítási szabályozás a közjegyzői munka rovására menne, vélekedett.

A GVH az elmúlt években több esetben indított eljárást a különböző kamarai szabályzatokban, etikai kódexekben rögzített versenyhátráltató előírások miatt. Elgondolkoztató, mondta Nagy Márta, hogy az érdekeltek nem, vagy csak nehezen fogadják el, hogy a korlátozásoknak is vannak korlátai.

Mindenesetre az OECD szabályozási reformprogramja mellett az Európai Bizottság is behatóan vizsgálja és intenzíven szorgalmazza a szabadfoglalkozások területén élő szabályozások felülvizsgálatát. Nem kizárt, hogy a versenynyitást elősegítendő, előbb-utóbb irányelv születik e szakmákra, amelyhez nekünk is igazodnunk kell, mondta Nagy Márta.