Ferenc
10 °C
29 °C

Kétmillióra büntették az Electro Worldöt

2005.08.05. 11:25
A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa megállapította, hogy az Electro World árgarancia szolgáltatása megtéveszthette a fogyasztókat. A GVH a jogsértés megállapítása mellett kétmillió forintos bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

Az árgarancia évek óta ismert eladásösztönző eszköz a kereskedelemben, és mostanában nő a jelentősége, mivel az éles versenyben egyre több kereskedelmi és szolgáltatási ágazatban használják. Az árgarancia lényege az, hogy ha valaki a már megvásárolt árut máshol olcsóbban is meg tudná venni, a kereskedő a kifizeti az árkülönbözetet. Ez a garancia egy bizonyos határidőn belül érvényes.

Az Electro World árgarancia hirdetésének szövege "Garantáljuk, hogy a mi áraink a legalacsonyabbak egész Budapest és Pest megye területén" azt a látszatot keltette, hogy az árgaranciával az Electro World árai a legkedvezőbbek a piacon. Az Electro Worldnek egy korábbi ellene folyó versenyfelügyeleti eljárásból tudnia kellett volna, hogy az árgarancia nem lehet a legalacsonyabb ár bizonyítéka, mert általa legfeljebb ugyanolyan alacsony ár érhető el, mint a versenytársé. Ez az ár nem lehet a legalacsonyabb, mert abból a piacon csak egy lehet. Az árgarancia csak arra alkalmas, hogy ugyanolyan árszintre hozza az Electro World adott termékének árát, mint az árigazolást kiadó versenytárs.

A Versenytanács azt is jogsértőnek találta, hogy az árgarancia érvényesíthetőségének feltételei a fogyasztók számára nem voltak egyértelműen közzétéve. Az áruházlánc vevőszolgálata nem volt következetes abban sem, hogy mely üzlet-szakáruház árigazolását fogadta el, akár áruházanként is eltérő volt az elbírálási gyakorlat.