Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétmillióra büntették az Electro Worldöt

2005.08.05. 11:25
A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa megállapította, hogy az Electro World árgarancia szolgáltatása megtéveszthette a fogyasztókat. A GVH a jogsértés megállapítása mellett kétmillió forintos bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

Az árgarancia évek óta ismert eladásösztönző eszköz a kereskedelemben, és mostanában nő a jelentősége, mivel az éles versenyben egyre több kereskedelmi és szolgáltatási ágazatban használják. Az árgarancia lényege az, hogy ha valaki a már megvásárolt árut máshol olcsóbban is meg tudná venni, a kereskedő a kifizeti az árkülönbözetet. Ez a garancia egy bizonyos határidőn belül érvényes.

Az Electro World árgarancia hirdetésének szövege "Garantáljuk, hogy a mi áraink a legalacsonyabbak egész Budapest és Pest megye területén" azt a látszatot keltette, hogy az árgaranciával az Electro World árai a legkedvezőbbek a piacon. Az Electro Worldnek egy korábbi ellene folyó versenyfelügyeleti eljárásból tudnia kellett volna, hogy az árgarancia nem lehet a legalacsonyabb ár bizonyítéka, mert általa legfeljebb ugyanolyan alacsony ár érhető el, mint a versenytársé. Ez az ár nem lehet a legalacsonyabb, mert abból a piacon csak egy lehet. Az árgarancia csak arra alkalmas, hogy ugyanolyan árszintre hozza az Electro World adott termékének árát, mint az árigazolást kiadó versenytárs.

A Versenytanács azt is jogsértőnek találta, hogy az árgarancia érvényesíthetőségének feltételei a fogyasztók számára nem voltak egyértelműen közzétéve. Az áruházlánc vevőszolgálata nem volt következetes abban sem, hogy mely üzlet-szakáruház árigazolását fogadta el, akár áruházanként is eltérő volt az elbírálási gyakorlat.