Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Kétmilliárdot fizettek a kartellezők

2005.12.30. 11:34
Kartellezés és a fogyasztók megtévesztése miatt szabta ki összegszerűen a legtöbb bírságot a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH értékelése szerint sikeres évük volt az idei, a piaci szereplőket a visszatérően előforduló ügyekben a bírságok növelésével igyekeznek nevelni.
A tavalyihoz hasonlóan alakult 2005-ben a versenyfelügyeleti eljárások -- áll a GVH évértékelő közleményében. Az idén 180 versenytanácsi határozattal lezárult eljárás volt, a határozatok 53 esetben állapították meg a versenytörvény megsértését, s összesen 2,461 milliárd forint összegű bírságot szabott ki a hivatal. A korábbi években kiszabott bírságokból az APEH közreműködésével ebben az évben több, mint 6,3 milliárd forint folyt be a központi költségvetésbe.

Kartellek minden területen

Hasonlóan az előző évekhez, a legnagyobb visszhangot az idén is a közbeszerzési eljárásokat érintő kartell ügyekben hozott határozatok váltották ki, melyek most is az útépítésekhez kapcsolódtak. A közbeszerzéses kartell ügyek mellett a GVH által meghirdetett engedékenységi politika alapján is több eljárás indult, ilyen volt például a gázszigetelésű nagyfeszültségű elektromos kapcsoló-berendezések piacán lefolytatott vizsgálat, valamint a PVC és más padlóburkoló anyagok gyártásánál használt benzil-butil-flatátot (BBP) érintő piacfelosztás.

A kartellezés miatt folyt eljárás a bérvadászati piac vizsgálata után a nagyvad vadhús-felvásárlási piacon. A súlyos jogsértés megállapítása mellett nagy összegű bírságot is kiszabott határozatában a VT. Ebben az évben is nagyszámú kartell eljárás indult bírói engedélyen alapuló, előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlével. Ebben az ügycsoportban összesen kétmilliárd-százötvenhárommillió forint összegű bírságot szabott ki a hivatal.

Visszatérő megtévesztések

Nagyszámú és a piaci szereplők magatartásának befolyásolásában fontos csoportot képviselnek a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásával kapcsolatos eljárások - emeli ki a GVH közleménye. Az utóbbi években a tudatos bírságolási politikai alkalmazásával érzékelhetően nagyobb összegű bírságok kerülnek kiszabásra az ilyen ügyekben is. A vezetékes és a mobil telefontársaságokat is több alkalommal is eljárás alá vonta a hivatal megtévesztő reklám közzététele miatt, a jogsértések megállapítása mellett bírság kiszabására is sor került. A banki szolgáltatások piacán is több piaci szereplőt marasztalt el a hivatal megtévesztő reklám közzététele miatt. Visszatérő jelenség, hogy az egészséges életmódra való törekvést kihasználva több cég is úgy hirdette termékét, hogy annak megalapozatlanul gyógyhatást vagy egészségmegőrző hatást tulajdonított. Ugyancsak jellemző, hogy a nagy kiskereskedelmi láncok hirdetési újságjaiban szereplő termékismertetők több alkalommal is fogyasztó megtévesztésére alkalmasnak bizonyultak. A fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tekintetében összesen kétszázötvenmillió forint összegű bírságot szabott ki a hivatal.

Ahol az erő, ott a bírság

Erőfölénnyel való visszaélést állapított meg egy versenytanácsi határozat a közlemény szerint "az egyik vezetékes telefonszolgáltatóra" nézve (Magyar Telekom) , amikor hálózati hozzáférési szerződéseiben túlzottan magas díjakat állapított meg a kék és zöld számok nyújtotta szolgáltatások tekintetében. Két mobilszolgáltató hangposta szolgáltatásának igénybevételi módja is az erőfölénnyel való visszaélés tilalmába ütközött a GVH szerint. Közös erőfölénnyel való visszaélés megállapítására is sor került az egyik vidéki temetkezési piacon. A korábbi évekhez hasonlóan az idén is sok olyan üggyel foglalkozott a GVH, melyek során a kábeltelevízió szolgáltatók magatartását vizsgálta. Ezekért a jogsértésekért összesen negyvenmillió forint összegben szabott ki bírságot a GVH.