Szilárda
0 °C
6 °C

Három bankot és az Elektro Pontot bírságolta a Versenyhivatal

2006.02.20. 12:52
Az Elektro Computer, a Budapest Bank, a Credigen Bank és a Magyar Cetelem Bank az "Elektro Pont" műszaki áruházláncban igénybe vehető, "ingyen hitel"-ként hirdetett hitelkonstrukciókra vonatkozó tájékoztatási gyakorlattal megtévesztették a fogyasztókat -- állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal.
A GVH versenytanácsa a következő versenyfelügyeleti bírságokat szabta ki: Elektro Computer 105 millió Ft, Budapest Bank 36 millió Ft, Credigen Bank 2 millió Ft, Magyar Cetelem Bank 25 millió Ft. A bírság kiszabásánál az Elektro Computer, a Budapest Bank és a Magyar Cetelem Bank esetében súlyosbító körülményként merült fel, hogy korábban már követtek el versenyjogi jogsértést -- áll a GVH az Indexhez eljutatott közleményében.

A versenytanács megállapítása szerint a cégek a "fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsítottak", amikor a 2005. június 1-től október 4-ig terjedő időszakra érvényes, az Interneten is közzétett "Elektro Pont" reklámújságokban azt írták, hogy az "Elektro Pont" üzletekben a reklámújságok érvényességi időtartama alatt ingyen hitel igénybevételével vásárolható meg minden azokban forgalmazott termék. A GVH megállapításai szerint a reklámban foglaltakkal szemben az ingyen hiteleket korlátozták, azaz felső darabszámlimithez kötötték, másrészt az ingyen hitel csak a bankok által meghatározott, konstrukciókként eltérő mértékű összeghatárok között volt igénybe vehető.

A Versenyhivatal szerint az Elektro Computer akkor is a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított, amikor a 2005. október 5-től 11-ig és az október 12-től 18-ig terjedő időszakra vonatkozó, az Interneten is közzé tett reklámújságokban arról tájékoztatta a fogyasztókat, hogy a fogyasztók ebben az időszakban az "Elektro Pont" üzlektekben egy akció keretében ingyen hitel igénybevételével vásárolhatnak egyes termékeket. Ezzel szemben az ingyen hitel nyújtásával kapcsolatban az "akciós jelleg" nem állt fenn.