Az ügyvédek nem ismerik a jogállamiság fogalmát

2006.06.15. 13:03
Ötmillió forintjába kerül a Magyar Ügyvégi Kamarának, hogy nem engedi eléggé reklámozni ügyvédeit.
A GVH versenykorlátozónak minősítette a Magyar Ügyvédi Kamara Etikai Szabályzatának a reklámozásról szóló rendelkezéseit. A Kamarának szeptember 15-ig meg kell szüntetnie a törvénybe ütköző állapotot, emellett ötmillió forint versenyfelügyeleti bírságot is fizetnie kell.

Tiltják a reklámot

A jelenleg még érvényben lévő szabályzat szerint az ügyvéd nem vehet igénybe ügynököt és felhajtót, hogy ügyfeleket szerezzen magának. A kamara korlátozza a reklámmegjelenítés módját és formáját, indokolatlanul és aránytalanul korlátozza az ügyvédek más piacokon való megjelenését - áll a GVH közleményében. Versenykorlátozónak minősítette ezenkívül az ügyvédi tevékenységre vonatkozó összehasonlító reklám tilalmát is, valamint azt, hogy az iroda fellelhetőségét csak két hónapig tehetik közzé a honlapon.

A Kamara elnökségének állásfoglalása szerint az ügyvéd honlapja nem szolgálhatja az ügyvéd, illetve szolgáltatásának népszerűsítését, vagy egyéb reklám célját, mely körben csak kivételként teszi lehetővé, hogy az ügyvéd általánosságban megjelölje (pl. biztosítási ügyek, házassági bontóperekben képviselet) az általa ellátott ügytípust.

Az ügyvédek nem ismerik a jogot

A kifejezett tiltások, továbbá a korlátozás általános formája a GVH szerint érdemben megtilt minden reklámtevékenységet, amit a jogállamiság, illetve az ezt szolgáló alapértékek nem tesznek indokolttá.  • Hírek
  • Támogatások