Olivér
5 °C
8 °C

GVH-eljárás az sms-es matricák miatt

2006.07.21. 12:01
Versenyfelügyeleti eljárás indult az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a két, autópálya-matrica sms-ben történő megvásárlását biztosító mobilcég, a T-Mobile és a Pannon ellen. A GVH azt vizsgálja, a fogyasztói döntések befolyásolása nem volt-e tisztességtelen.

A Gazdasági Versenyhivatal egy beérkezett panasz alapján indította az eljárást az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) ellen június 12-én - olvasható a GVH pénteken kiadott közleményében.<>

Csak egy sms - vagy nem?

Az eljárást azért indították meg, mert az ÁAK az autópálya-matrica sms-en keresztül történő megvásárlására vonatkozó egyes tájékoztató anyagaiban azt a látszatot kelti, hogy mindössze egy sms-t kell küldeni a matrica megvásárlásához. Ezzel szemben az úgynevezett "pre-paid" - feltöltőkártyás - ügyfelek esetében szükséges egy külön egyenleg előzetes feltöltése is.

A versenyfelügyeleti eljárás célja annak megállapítása, hogy az ÁAK a fenti magatartással a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított-e. A GVH közleménye kiemeli: a versenytörvény szerint a fogyasztók megtévesztésének minősül, ha az áru áráról, lényeges tulajdonságáról - így többek között beszerzési forrásáról vagy módjáról - tekintetében valótlan tényt vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állítanak, az áru lényeges tulajdonságairól bármilyen más, megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak.

Mivel a vizsgálat kezdetén feltárt tények alapján megállapításra került, hogy az autópálya-matrica sms-en keresztüli megvásárlására irányuló szolgáltatás népszerűsítésében a Magyar Telekom Nyrt. és a Pannon GSM Távközlési Zrt. is részt vett, így a versenytörvény alapján ezen vállalkozások is bevonásra kerültek a versenyfelügyeleti eljárásba - olvasható a versenyhivatali közleményben.

Az eljárás alá vont vállalkozás(ok) előzetesen írásban, majd - a versenytanácsi tárgyaláson - szóban reflektálhatnak a GVH által megfogalmazott versenyjogi kifogásokra. A törvényi határidő szerint az eljárás lezárását jelentő döntést a versenytanácsnak a vizsgálat megindításától számított 90 napon belül kell meghoznia, amely indokolt esetben egy alkalommal 60 nappal meghosszabbítható. A GVH közölte: a döntést a lehető legrövidebb időn belül meghozza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?