Vilhelmina
12 °C
28 °C

Kemény büntetés a Metabol miatt

2006.07.28. 14:16
A Bio-Fit Kft. termékeinek nincsen gyógyhatása, ezért 91 millió forintot fizethet a cég. A GVH magasabb bírságot szabott volna ki, de a törvényi keretek nem engedték.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 91 millió forintra büntette a Bio-Fit Natura Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t. A versenyhivatal szerint a cég élelmiszertermékeinek forgalmazása és reklámozása során gyógyhatást tulajdonított nekik, illetve azt sugallta, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend nem alkalmas a szükséges tápanyagok bevitelére.

A GVH szerint a Vivax, Metabol és Oxytarm termékek reklámozása tisztességtelül befolyásolta a fogyasztói döntéseket, mivel azok élelmiszerek, és az Országos Gyógyszerészeti Intézet szerint sem gyógyszernek, sem gyógyhatású készítménynek nem minősíthetők, a cég mégis így reklámozta őket.

Ráadásul a Bio-Fit vállalkozásnak a Metabol és Oxytarm termékekről szóló tájékoztatása azt sugallta, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend nem elegendő a szükséges tápanyagok bevitelére, ez pedig szintén alkalmas a fogyasztók megtévesztésére. A Bio-Fit összehasonlító reklámját a GVH szintén a fogyasztók megtévesztésére alkalmasnak ítélte (nem stimmelt az összehasonlított mennyirség és az ár sem).

A Bio-Fit Natura Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. jogsértő magatartásáért 91 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére és a jogsértéséről szóló közlemény megjelentetésére köteles.

A GVH a reklámkiadások teljes nagyságát vette figyelembe a bírság megállapításakor, feltételezve, hogy a Bio-Fit legalább ekkora összegű forgalomnövekedést várt a szóban forgó tájékoztatástól. Mivel a reklámköltségek nagysága jóval meghaladta a versenytörvény alapján kiszabható bírság nagyságának felső határát, ezért a GVH ez utóbbi korlátot figyelembe véve határozta meg a 91 millió forintos bírság mértékét.