Árpád
-2 °C
4 °C

Kemény büntetés a Metabol miatt

2006.07.28. 14:16
A Bio-Fit Kft. termékeinek nincsen gyógyhatása, ezért 91 millió forintot fizethet a cég. A GVH magasabb bírságot szabott volna ki, de a törvényi keretek nem engedték.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 91 millió forintra büntette a Bio-Fit Natura Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t. A versenyhivatal szerint a cég élelmiszertermékeinek forgalmazása és reklámozása során gyógyhatást tulajdonított nekik, illetve azt sugallta, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend nem alkalmas a szükséges tápanyagok bevitelére.

A GVH szerint a Vivax, Metabol és Oxytarm termékek reklámozása tisztességtelül befolyásolta a fogyasztói döntéseket, mivel azok élelmiszerek, és az Országos Gyógyszerészeti Intézet szerint sem gyógyszernek, sem gyógyhatású készítménynek nem minősíthetők, a cég mégis így reklámozta őket.

Ráadásul a Bio-Fit vállalkozásnak a Metabol és Oxytarm termékekről szóló tájékoztatása azt sugallta, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend nem elegendő a szükséges tápanyagok bevitelére, ez pedig szintén alkalmas a fogyasztók megtévesztésére. A Bio-Fit összehasonlító reklámját a GVH szintén a fogyasztók megtévesztésére alkalmasnak ítélte (nem stimmelt az összehasonlított mennyirség és az ár sem).

A Bio-Fit Natura Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. jogsértő magatartásáért 91 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére és a jogsértéséről szóló közlemény megjelentetésére köteles.

A GVH a reklámkiadások teljes nagyságát vette figyelembe a bírság megállapításakor, feltételezve, hogy a Bio-Fit legalább ekkora összegű forgalomnövekedést várt a szóban forgó tájékoztatástól. Mivel a reklámköltségek nagysága jóval meghaladta a versenytörvény alapján kiszabható bírság nagyságának felső határát, ezért a GVH ez utóbbi korlátot figyelembe véve határozta meg a 91 millió forintos bírság mértékét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?