Hatalmas bírságokat szabott ki a GVH

2006.09.24. 07:14
A Gazdasági Versenyhivatal 2006 első nyolc hónapjában 3,7 milliárd forint bírságot szabott ki, mintegy 2 milliárddal többet 2005 hasonló időszakánál. Az összehasonlításnál figyelembe kell venni, hogy az idén júniusban egyetlen informatikai kartellmegállapodás ügyében 1,5 milliárd forint értékű, a MÁV erőfölénye miatt további 1 milliárd forintos bírságot rótt ki a hivatal - közölte az MTI-vel Mihálovits András sajtóreferens.

Mihálovits tájékoztatása szerint az idei év első nyolc hónapjában a legtöbb bírságot, 1,535 milliárd forintot kartellmegállapodással kapcsolatos esetek miatt vetettek ki, ami mintegy 1,435 milliárddal több, mint a bázis időszakban. A második legtöbb bírságot, 1,112 milliárd forint összértékben a fogyasztók megtévesztése miatt rótta ki a versenyhatóság az I-VIII. hónapban, ami több mint 600 millióval haladta meg a 2005. hasonló időszaki számot.

Az első nyolc hónapi összes bírságból 1,012 milliárd forintot tettek ki az erőfölénnyel való visszaélés esetei. A fúziókontrollal kapcsolatos versenyszabály-sértések miatt 42,5 millió forint bírságot rótt ki a GVH.

Kartell

Az idei év első nyolc hónapjában a versenytanács a legmagasabb, 1,51 milliárd forint bírságot kartellezés miatt vetette ki három magyarországi informatikai társaságra június közepén, a SAP Magyarország és az IBM Magyarország Kft.-t egyenként 690 millió forintra büntették, míg 129 milliót az International System House-nak kellett fizetnie.

A második legjelentősebb bírságot 1 milliárd forintot július közepén a MÁV Zrt.-nek kellett befizetnie, mivel a cég visszaélt gazdasági erőfölényével, azzal, hogy a magánvasutakkal kötendő pályahasználati szerződés előfeltételeként bankgarancia nyújtását írta elő, valamint nehezítette, késleltette, illetve megakadályozta e társaságok hozzáférési igényeinek teljesítését a tulajdonában, illetve kezelésében álló ipar- és rakodóvágányokhoz.

A harmadik legjelentősebb bírságot, 257 millió forintot a fogkrémeket forgalmazó Colgate-Palmolive Magyarország Kft.-re vetett ki a GVH a fogyasztókat többszörösen megtévesztő televíziós reklámkampánya miatt.

Napirendek

Az első nyolc hónapban a 247 versenyfelügyeleti eljárásból 115 zárult határozattal, 132 még folyamatban van, ebből 2 ügy szünetel. A GVH 2006 augusztus 30-ig 60 törvénysértést állapított meg, a legtöbb, 39 elmarasztaló határozat a fogyasztók tisztességtelen befolyásolása miatti ügyekben született. Az ilyen típusú ügyekben 16-szor megszüntették az eljárást.

Gazdasági erőfölényt 5 esetben állapítottak meg, míg fúziókontroll-ügyben 7 alkalommal állapítottak meg törvénysértést. A GVH versenytanácsa az első félévben 22 jogorvoslati kérelmet bírált el, ebből mindössze ötnek adott helyet. Döntéseivel szemben a Fővárosi Bíróság 4 fellebbezésből mindössze 1 ügyben adott helyt a felperes kérelmének.  • Hírek
  • Támogatások