Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Hatalmas bírságokat szabott ki a GVH

2006.09.24. 07:14
A Gazdasági Versenyhivatal 2006 első nyolc hónapjában 3,7 milliárd forint bírságot szabott ki, mintegy 2 milliárddal többet 2005 hasonló időszakánál. Az összehasonlításnál figyelembe kell venni, hogy az idén júniusban egyetlen informatikai kartellmegállapodás ügyében 1,5 milliárd forint értékű, a MÁV erőfölénye miatt további 1 milliárd forintos bírságot rótt ki a hivatal - közölte az MTI-vel Mihálovits András sajtóreferens.

Mihálovits tájékoztatása szerint az idei év első nyolc hónapjában a legtöbb bírságot, 1,535 milliárd forintot kartellmegállapodással kapcsolatos esetek miatt vetettek ki, ami mintegy 1,435 milliárddal több, mint a bázis időszakban. A második legtöbb bírságot, 1,112 milliárd forint összértékben a fogyasztók megtévesztése miatt rótta ki a versenyhatóság az I-VIII. hónapban, ami több mint 600 millióval haladta meg a 2005. hasonló időszaki számot.

Az első nyolc hónapi összes bírságból 1,012 milliárd forintot tettek ki az erőfölénnyel való visszaélés esetei. A fúziókontrollal kapcsolatos versenyszabály-sértések miatt 42,5 millió forint bírságot rótt ki a GVH.

Kartell

Az idei év első nyolc hónapjában a versenytanács a legmagasabb, 1,51 milliárd forint bírságot kartellezés miatt vetette ki három magyarországi informatikai társaságra június közepén, a SAP Magyarország és az IBM Magyarország Kft.-t egyenként 690 millió forintra büntették, míg 129 milliót az International System House-nak kellett fizetnie.

A második legjelentősebb bírságot 1 milliárd forintot július közepén a MÁV Zrt.-nek kellett befizetnie, mivel a cég visszaélt gazdasági erőfölényével, azzal, hogy a magánvasutakkal kötendő pályahasználati szerződés előfeltételeként bankgarancia nyújtását írta elő, valamint nehezítette, késleltette, illetve megakadályozta e társaságok hozzáférési igényeinek teljesítését a tulajdonában, illetve kezelésében álló ipar- és rakodóvágányokhoz.

A harmadik legjelentősebb bírságot, 257 millió forintot a fogkrémeket forgalmazó Colgate-Palmolive Magyarország Kft.-re vetett ki a GVH a fogyasztókat többszörösen megtévesztő televíziós reklámkampánya miatt.

Napirendek

Az első nyolc hónapban a 247 versenyfelügyeleti eljárásból 115 zárult határozattal, 132 még folyamatban van, ebből 2 ügy szünetel. A GVH 2006 augusztus 30-ig 60 törvénysértést állapított meg, a legtöbb, 39 elmarasztaló határozat a fogyasztók tisztességtelen befolyásolása miatti ügyekben született. Az ilyen típusú ügyekben 16-szor megszüntették az eljárást.

Gazdasági erőfölényt 5 esetben állapítottak meg, míg fúziókontroll-ügyben 7 alkalommal állapítottak meg törvénysértést. A GVH versenytanácsa az első félévben 22 jogorvoslati kérelmet bírált el, ebből mindössze ötnek adott helyet. Döntéseivel szemben a Fővárosi Bíróság 4 fellebbezésből mindössze 1 ügyben adott helyt a felperes kérelmének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?