Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Jakab úrnak 150 ezerbe került a végkiárusított cipő

2008.05.20. 14:54
A versenyhivatal a maximális, 150 ezer forintos bírságot szabott egy budapesti vállalkozóra, aki gyöngyösi cipőboltját a fogyasztók megtévesztésével reklámozta. Azt állította, hogy végkiárusítást tart, ezért "világmárkás cipőket" akár 90 százalék kedvezménnyel is vehetnek nála. Abból, amit a reklámban állított, semmit nem tudott bizonyítani.

A fogyasztók megtévesztése miatt a lehető legmagasabb összegű, 150 ezer forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal Jakab Andrásra, közölte a GVH. A budapesti egyéni vállalkozó végkiárusítás miatt 90 százalékos kedvezményt ígért hirdetéseiben azoknak, akik gyöngyösi cipőboltjában vásárolnak. A reklámokban foglalt állításokat azonban nem tudta igazolni.

A GVH azért indított eljárást Jakab András ellen, mert az egyéni vállalkozó „Végkiárusítás! Világmárkás olasz-spanyol női-férfi-gyerek bőrcipők, sportcipők! Minden második pár bőrcipő vagy sportcipő ingyen! 90%!” szöveggel 2007 márciusától 2007 novemberéig több ízben is hirdetést tett közzé gyöngyösi üzletének népszerűsítésére a Heves Megyei Hírlapban. Ez a szöveg szórólapokon is megjelent.

A versenyhatóság megállapította, az egyéni vállalkozó 2007. november 22-ig ezzel a hirdetéssel megtévesztette a fogyasztókat, hiszen addig szó sem volt üzletének bezárásáról, a bolt csak tavaly decemberben fejezte be működését. Megtévesztő állításnak bizonyult a 90 százalékos kedvezmény is, mert Jakab András nem tudta számlákkal igazolni, hogy a cipőket korábban valaha is árulta-e az akciósnál jóval magasabb áron. Szintén nem igazolta minden kétséget kizáróan a vállalkozó, hogy világmárkás, olasz vagy spanyol eredetű és valóban bőrből készült cipőket árusított volna az ígért kedvezménnyel – olvasható a GVH közleményében.

A bírság összegének megállapításakor enyhítő körülményt nem találtak, súlyosbítót viszont igen: a megtévesztő reklámokat hosszú ideig és üzletpolitikai jelleggel alkalmazta Jakab András. A GVH arra is felhívta a figyelmet: az üzletember tudott arról, hogy magatartása a versenytörvénybe ütközik. Az egyéni vállalkozó a fővárosban is működtet cipőboltokat, amelyeket szintén a most kifogásolt szöveggel hirdet.

A panaszok kivizsgálása során a GVH értesítette a vállalkozót, hogy csak azért nem indít eljárást, mert Budapesten számos versenytárs van a piacon, a szórólapok pedig csak szűk körben kerülnek terjesztésre, így jogsértő tevékenysége a fővárosban csekély hatással van a versenyre. A versenytörvény szerint a GVH által kiszabható bírság maximuma az előző éves nettó árbevétel 10 százaléka lehet, így Jakab András egyéni vállalkozó a lehető legmagasabb összegű, 150 ezer forintos bírságot kapott.