Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Versenyhivatali eljárás a Diákhitel Központ ellen

2001.11.23. 08:43
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Diákhitel Központ (DHK) Rt. ellen, mert megítélése szerint a hallgatók részére a Postabank Rt.-nél kötelezővé tett számlanyitás kizárólagos megkövetelése megalapozza a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúját. A DHK részéről sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták a Napi Gazdaság értesülését.
Versenyfelügyeleti eljárást indított a DHK ellen a GVH a panasz nyomán, melyet egy egyetemista azt követően tett, hogy diákhitel-kérelmét arra hivatkozva utasították el, hogy nem a Postabank vezeti számláját.

Hatvanezer igénylőből csupán egy reklamált

A panasz miatt a GVH megkereste a DHK illetékeseit is, akik jelezték, hogy mintegy 60 ezer igénylőből csupán ebben az egy esetben szereztek tudomást reklamációról. Ráadásul az illető ingyen nyithatott volna számlát a Postabankban és negyven forint ellenében kérhette volna a hitel átutalását eredeti bankjához.

Ugyanakkor a Napi Gazdaság szerint a GVH úgy látta: a termék sajátosságából adódóan az érintett piacon egyértelműen valószínűsíthető a versenytörvény szerinti erőfölény. Különösen amiatt, hogy a hallgatói hitelt kizárólag a Postabanknál nyitott lakossági számlára hajlandók átutalni.

A Diákhitel Központ az ügy lezárásáig nem nyilatkozik

A Diákhitel Központ részéről Őry András szóvivő sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Napi értesülését és jelezte, hogy az ügy lezárásáig nem is kívánják kommentálni az eseményeket. Elismerte viszont, hogy a GVH megkereste őket.

A GVH az üggyel összefüggésben felméri a felsőoktatási hallgatók álláspontját, és megvizsgálja azt is, hogy az Európai Unióban előfordult-e már hasonló eset.