Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Pontozzák a szabálytalanságot

2004.05.04. 07:54
Szigorúbb bírság, gyorsabb versenyhatósági fellépés várható a fogyasztót megtévesztő jogsértések esetén. A hatékonyabb eljárások miatt várhatóan szeptembertől megújul a GVH fogyasztói ügyekkel foglalkozó szervezete is.
Hamarosan megjelenik az a versenyhivatali bírságtervezet, amely - az antitrösztügyekhez hasonlóan - szigorítja a fogyasztói visszaélések elbírálását, a kiszabandó büntetéseket, értesült a Világgazdaság. A leendő közlemény része a Gazdasági Versenyhivatal által képviselni kívánt erőteljesebb fogyasztóvédelmi politikának, a fogyasztókat megtévesztő, tisztességtelenül befolyásoló magatartások visszaszorítását célzó törekvéseknek. A tervezet rögzíti a fogyasztói versenyjogsértések elbírálásában érvényesítendő elveket, szempontokat. Miként az erőfölényes és a kartellügyekben - de természetesen a fogyasztói esetek speciális vonásaira tekintettel - pontokban mérik majd a szabálytalanságokat. Mérlegelik a különböző tényezőket, így elsősorban a magatartás súlyát, hatását, és figyelembe veszik a cég esetleges korábbi visszaéléseit is. A kiszabandó bírság - a törvénynek megfelelően - az adott vállalkozás előző évi forgalmának akár tíz százaléka is lehet.

A versenyhatóságok markánsabb fogyasztóvédelmi fellépésének igénye nemzetközi tendencia. A GVH tevékenységének mindig is fontos részét képezték a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásával foglalkozó eljárások. Az ügyek szigorúbb elbírálása már tavaly érzékelhető volt, hiszen az előző évi bírságösszeg csaknem háromszorosával, 90 millió forinttal sújtották a jogsértő cégeket.