Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

A MÁV-nál razziázott a GVH

2008.01.25. 14:22
Előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot tartott a Gazdasági Versenyhivatal többek között a MÁV-nál és a MÁV Cargónál. A GVH szerint valószínűsíthető, hogy a cégek piaci magatartásukkal befolyásolták a piaci versenyt.

Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal Hungrail Magyar Vasúti Egyesülés, a MÁV,a MÁV Cargo, a Győr-Sopron–Ebenfurthi Vasút és a CER Közép-Európai Vasúti Árufuvarozási Kereskedelmi és Szolgáltató ellen, illetve egy másik ügyben a MÁV és a MÁV Cargo ellen. Mindkét ügyben előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot tartottak az érintett társaságoknál.

Az első eljárásban a GVH szerint valószínűsíthető hogy a felsorolt vállalkozások a MAVE megalakulásától kezdve a liberalizált vasúti árufuvarozási piacon tanúsított magatartásukkal megsérthették a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt. A közleményben említett paragrafus kimondja, hogy tilos a vállalkozások közötti megállapodás és összehangolt magatartás, amely akadályozza korlátozza vagy torzítja a gazdasági versenyt.

A második eljárásban az valószínűsíthető hogy az érintett vállalkozások – kihasználva a meglévő sajátos kizárólagos jogosultsági pozícióikat – piaci magatartásukkal befolyásolták a Magyarországot érintő, ezen belül különösen az ukrán-magyar reláció határkeresztező vasúti áruforgalom piaci versenyét, és ezen keresztül a kapcsolódó piaci szegmensek piaci versenyhelyzetére is káros hatással lehettek.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálat lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. Ugyanakkor a versenyhivatal leszögezi, hogy a helyszíni vizsgálat elrendelése nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások jogsértést követtek volna el.

A CER reagált az eljárás megkezdésére, elmondták, hogy együttműködnek az ellenőrzés alatt, de értetlenül állnak az eljárási mód előtt.

Egy hete a GVH elsőfokon pert nyert a MÁV ellen. A Fővárosi Bíróság akkor helyben hagyta a versenyhivatal határozatát, melyben erőfölénnyel való visszaélés miatt marasztalta el a MÁV-ot. Ugyanakkor a bíróság csökkentette a kiszabott bírságot egymilliárd forintról hétszázmillióra.  • Vennék
  • Hírek