Ágnes
-1 °C
2 °C

Még az idén csökkentené az adókat Gyurcsány

2005.01.18. 08:21
Még az idén sor kerülhet az áfa, a személyi jövedelemadó és a bérterhek csökkentésére - közölte Gyurcsány Ferenc a közszolgálati rádiónak adott nyilakozatában. A kormányfő megvizsgáltatja, milyen hatásokkal járna egy adócsökkentés.
A miniszterelnök meg kívánja vizsgáltatni, hogy milyen hatásokkal járna a magyar gazdaságra és a költségvetésre egy esetleges radikális adóreform. Gyurcsány Ferenc a közszolgálati rádióban azt mondta: az általános forgalmi adó, a személyi jövedelemadó és a bérterhek csökkentésén lehet gondolkodni.

"A radikális adópolitika azt jelenti, hogy nézzük át, hogyan lehet a versenyképesség szempontjainak jobban megfeleltetni a magyar adórendszert" - mondta a kormányfő a Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában.

Áfa, szja, bérterhek

"Három területen érdemes ezt a gondolkodást folytatni. Az általános forgalmi adó területén, ahol ma magas a legmagasabb kulcs, a személyi jövedelemadó területén, és ott vannak még a bérterhek".

Gyurcsány Ferenc példaként Szlovákiát említette, ahol, mint mondta, nagyon bátran és jelentősen alakították át az adórendszert, és jelentősen csökkentettek adókulcsokat. Nemzetközi példák azt mutatják, hogy "bizonyos feltételek mellett az adókulcsok csökkentése nem csökkenti az összes adóbevételt, hanem esetleg még növeli is".

Arra hívta fel a figyelmet ugyanakkor, hogy vigyázni kell, nehogy tönkretegyék a költségvetést. Minden a vizsgálat eredményétől függ. Először kell számolni, kalkulálni, a következményeket megnézni, és utána kell nagyon határozott állításokat tenni - mondta.

Arra a kérdésre, hogy mikortól lépne életbe a radikális adócsökkentés, azt válaszolta: semmit nem kell kizárni, hogy ha tudunk bármilyen jó megoldást, akkor nem kell várni, nincs az leírva sehol sem, hogy adójogszabályt módosítani csak év elejei hatályba lépéssel lehet.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft