Piroska
-1 °C
5 °C

Gyurcsány adót csökkent

2005.11.14. 12:22
Idén januárban hangzott el először a kormányfő szájából: meg kell vizsgálni egy radikális adóreform hatását. Megalakult egy adóreform-bizottság, és megvizsgálta. Négyszáz oldalas jelentésében kétkulcsos áfát, kisebb szjá-t és iparűzési adót javasolt. Gyurcsány előbb inkább lecserélte a pénzügyminisztert, majd úgy döntött, hogy 13 pontos, ötéves tervet hirdet meg. Adóreform viszont nincs és nem is lesz.
Az áfát, a személyi jövedelemadót és a munkáltatók bérterheit kellene csökkenteni - ez volt Gyurcsány Ferenc első adóreformos gondolata, még januárban. Néhány nappal később a pénzügyminiszter - akkor még Draskovics Tibornak hívták - arról beszélt, hogy az alsó két kulcs összevonásával és a felső csökkentésével kétkulcsos lesz az áfa. De nem lett, sőt, a kormányzati nekibuzdulást aprólékos bizottsági munka váltotta föl.

Ötletelés hiába

Februárban már kissé lelassult az adórendszer átalakításának lendülete. Az ekkor létrejött adóreform-bizottság alakuló ülésén Gyurcsány már azt mondta: az adórendszer egyes hibáit még idén kijavíthatják, de "a reform első tényleges elemeit 2006-tól vezetnék be, a teljes program azonban csak fokozatosan, több év alatt lesz végrehajtható".


Klikk a képre!

Ennek jegyében már februárban bejelentették, hogy elkészül egy "adó-akadálymentesítési" csomag, ezt tavasszal el is fogadta a parlament. Március elején, amikor az adóreform-bizottság megfogalmazta az első javaslatát, még széleskörű adóreformban lehetett reménykedni.

A végleges javaslat elkészítésekor azonban már tudni lehetett: csak mérsékelt hatása lesz az adóreformnak. A javaslat kétkulcsosnak hagyta volna az szjá-t, de a sávhatár jelentős emelésével csökkentette volna az adóterheket, emeleltt minimalizálta volna az adókedvezmények körét, egységes, 19-20 százalékos áfa bevezetését, az iparűzési adó megszüntetését és az evakör szélesítését javasolta.

13 lépéshez öt év kell

Részben a bizottság javaslatai nyomán, de azoktól több ponton jelentősen eltérve hirdette meg végül adóprogramját Gyurcsány nyáron, a száz lépés program részeként. A legszembetűnőbb döntés az volt, hogy az adócsökkentési csomag öt évre szól, ami a gazdaság szereplői szerint segíthetné ugyan a kiszámíthatóságot, de nem feledkeznek meg arról: a jövő évi választások és egy esetleges kormányváltás után ezek a szabályok felülírhatók lesznek. Az elemzők arra is figyelmeztetnek: az ötéves program meghirdetésével Gyurcsány a következő kormány kontójára vállalt töbszázmilliárdos kötelezettséget.

Az áfa végül háromkulcsos maradt, de - részben már október elsejétől - 20 százalékosra csökkent a felső kulcsa. A szja sávhatárai sokkal lassabban változnak, mint ahogyan az adóreform-bizottság javasolta - a sávhatár ugyan 3 millió forintra nő, de úgy, hogy ebből az utolsó két évben "lép" 1,1 millió forintot -, viszont a felső kulcs 38-ról 36 százalékra változik. A kisvállalkozások társasági adójának alapja ötmilliós adóalapig tíz százalék lesz - bizonyos feltételek teljesülése esetén -, az iparűzési adó 2008-tól, a tételes eho jövő novembertől szűnik meg. A munkabér legjelentősebb munkáltatói terhe, a 29 százalékos tb-járulék 2007-ben 2, 2009-ben 3 százalékponttal csökken. Emellett bevezették az önkormányzatoknak inkább csak terhet, nem túl sok bevételt jelentő luxusadót, és nem nagyon vágyott ajándékkal, az ekhóval kedveskedtek a médiába és a művészvilágban dolgozóknak.

Nem most kezdte

Az adóhoz természetesen nem idén nyúlt először a Gyurcsány-kormány. Noha tavaly, mivel októberben lépett hivatalba, nem sok ideje maradt az adórendszer átszabására, néhány módosítást akkor is elfogadtak. A bankok számára különadót vetettek ki, az szja kétkulcsossá vált - a középső sáv megszüntetése csökkentette az szja-terheket -, a tőkejövedelmek adóját emelték, szigorították az szja-kedvezmények igénybevételének lehetőségét, és akkor döntöttek az tételes eho havi 3450 forintról 1950 forintra csökkentéséről (amelyet idén novembertől vezettek be).