Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gyakornok kerestetik

2004.03.25. 08:41
Ezer állásra hétezer egyetemista jutott az állásbörzén. Egyre több cég vár gyakorlat nélküli diplomásokat, a legjobb kezdő fizetések elérik a 240 ezer forintot.
A gyakornoki programok népszerűségének növekedéséről, a logisztika, a marketing s a pénzügy és számvitel szakmák iránti keresletről számoltak be a Világgazdaságnak a KarrierExpo állásbörzén megjelenő vállalatok. Szerdán - immár hetedik alkalommal - nyitotta meg kapuit a kétnapos állásbörze a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen. Ötven vállalat jelent meg önálló standdal.

Ezer hely

A szervezők tájékoztatása szerint a munkáltatók mintegy ezer üres pozíciót hirdettek meg - az állás után érdeklődő friss diplomások, illetve egyetemi hallgatók száma eléri a hétezer főt.

A megkérdezett cégek többsége szerint a korábbinál többen hirdetnek gyakornoki programokat, s ezzel párhuzamosan a konkrét álláshelyek aránya csökkent a kínálatban. "A friss diplomásoknak szóló gyakornoki rendszerben keretében a jelentkezők egy-két éves programban vesznek részt, amelynek során több területen, többféle beosztásban foglalkoztatják őket" - fejtette ki Barbácsy Virág.

A Coca-Cola Beverages hr-munkatársa szerint ennek előnye, hogy a pályakezdő több területen is kipróbálhatja magát, s munkáltatója is valódi szituációkon keresztül ismeri meg. Hasonlóan vélekedtek a Henkel Magyarország hr-munkatársai, akik szerint az érdeklődők hatvan-hetven százaléka kifejezetten gyakornoki álláshelyek után érdeklődik. A cégek egy része ezt munkaviszony formájában alkalmazza, mások ösztöndíj formájában.

Egyre több logisztikus

A konkrét állásterületeket keresők érdeklődése nagyjából egybeesik a munkáltatók kínálatával: a meghirdetett álláshelyeknél is a pénzügy-számvitel, a marketing, a logisztika található a legnagyobb számban, mondta Kovács Zsuzsanna, a Michelin felvételi vezetője. A legjelentősebb változás: a logisztika népszerűsége nőtt.

Az állásbörzén viszonylag kevesen érdeklődnek a fizetések iránt, s a munkáltatók is szívesebben beszélnek erről egy hivatalos felvételi elbeszélgetésen. A legmagasabbak a kezdő fizetések a kontrolling, a pénzügy, az értékesítés területén. A leggyakrabban azonban fokozatosan, lépcsőzetes rendszerben érhetők el a kedvezőbb jövedelmi pozíciók.

A legjobb fizetések

Szakértők szerint jelenleg a diplomás pályakezdők 180 és 220, esetleg 240 ezer forintos fizetést kaphatnak, s elsősorban a cégek prioritásától függ, hogy mely területeket - a marketinget, az értékesítést vagy esetleg más munkákat - fizetik meg jobban. A Budapesti Műszaki és Államigazgatási Egyetem tavaly év végi felmérése szerint a pályakezdő közgazdászok 2003 végén bruttó 170-200 ezer forint közötti fizetésre számíthattak, aminél a mérnökök és az informatika szakon végzettek pályázhattak eséllyel magasabb juttatásra.

A felvételnél az angolnyelv-tudás és a diplomás végzettség már alapkövetelmény, ám az egyes cégeknél jelentős különbségek lehetnek a konkrét elvárások tekintetében. A munkáltatók jó része tételes listát állít a szakmai követelményekből, a cégek kisebb hányada pedig minél könnyebben formálható struktúra kialakítására törekszik. Az utóbbira példa a L'Oréal. Nemes László, a cég hr-igazgatója elmondta: a cél, hogy a vállalat struktúrájába bekerülők egy rugalmas rendszerben találják magukat, ugyanakkor a velük szemben támasztott elvárások is hasonlók.