Emőke
-4 °C
9 °C

A gyártók csak hazai paprikát használtak

2004.10.28. 15:20
A gyártók védik termékeiket, azt állítják, hogy csak hazai paprikát használnak. A cégek vezetői nem rendelik vissza készleteiket, sőt, egyes gyártók perrel fenyegetőznek hitelrontás miatt. Az ÁNTSZ megvizsgál minden terméket, és folyamatosan változtatja a tiltott termékek listáját.
A gyulai kolbászt ezután is bátran fogyaszthatják a vásárlók, tudtuk meg Martos Gézától, a Gyulai Húskombinát Rt. vezérigazgatójától. A paprikafrász ellenére a húsipari cégnél nem terveznek semmiféle technológiai módosítást, noha sokféle termékükben van magyar gyártótól származó fűszerpaprika. Ugyanígy nem áll szándékukban sem a hazai, sem a külföldi piacra eladott, paprikát tartalmazó húsipari árut visszarendelni, tette hozzá az igazgató.

"Cégünk csak olyan alapanyagot használ fel, ami mindenben megfelel a ránk vonatkozó szigorú élelmiszeripari szabványoknak, és csak száz százalékban Magyarországon termett paprikát veszünk a gyártóktól, így a Kalocsai Fűszerpaprika Rt-től beszerzett őrleménykészleteink sem tartalmaznak brazil paprikát. Csak így lehet a hungarikumnak számító gyulai kolbász minőségét biztosítani" - magyarázta Martos Géza.

Perelne

A Pirosarany és az Erős Pista gyártója, az Univer hitelrontás miatt pert fontolgat, ha az ÁNTSZ nem vonja vissza a betiltott termékek listájáról a cég termékeit - nyilatkozta az Indexnek Molitorisz Károly az Univer vezérigazgatója. A cég nem őrölt fűszerpaprikát használ termékeihez, a nyers paprikát a Kecskemét környéki őstermelőktől veszi, így import paprika nem kerül a termékekbe.

Molitorisz Károly jelezte, már most látható, hogy a tiltás nagy károkat okozott a cégnek, bár ennek pontos mértéke még nem ismert. Külföldi terjesztőktől azt az információt kapták, hogy már Németországban és Ausztriában is betiltották az Univer termékeit.

Az ÁNTSZ még ma ellenőrzi az Univer termékeit - jelentette be a szervezet vezetője. Bujdosó László azonban megjegyezte, hogy született egy kormánydöntés, amit mindenkinek be kell tartania. Ugyanakkor igyekezni fognak, hogy az Univer kikerüljön a tiltott körből, ha valóban nincs fűszerpaprika a termékekben.

Bujdosó László azt is hozzátette, hogy úgy tudja, az Univer egyik terméke, a Magyaros Fűszerkeverék fűszerpaprikát tartalmaz.