Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megegyeztek a gyógyszerárakban

2004.06.16. 16:16
Nem lesz árbefagyasztás, a gyártók és a kormány olyan konstrukciót hozott létre, melynek köszönhetően másfél évig biztosan nem emelkednek az árak. Az állam kismértékben növeli a támogatást, a gyártók pedig nem emelhetik áraikat, csak ha erősen meggyengül a forint.
A kormány és a gyógyszergyártók szövetségei abban állapodtak meg, hogy 2006 végéig alacsony szinten maradnak a gyógyszerárak, azaz a fogyasztók terhei nem növekednek. Az idei év végéig nem változik sem a támogatott, sem a nem támogatott gyógyszerek fogyasztói ára, azaz a betegek továbbra is az áprilistól élő 85 százalékot fizetik. A termelői árak ugyanakkor visszaállnak a március 31-i szintre, azaz száz százalékra, ennek terhén a gyártók és a kormány közösen osztozik.

Közös teherviselés

A támogatott gyógyszereknél kilencmilliárdot vállalnak a gyógyszergyártók, a kormány legfeljebb 12 milliárd forintot áldoz. A nem támogatott körből adódó hasonló terheket csak a gyártók viselik - ennek nagyságát egyelőre nem tudni -, ám mivel a megállapodás szerint e kör árát újra a piac és a verseny szabályozza majd, január elsejétől áremelésre lehet számítani. A támogatott patikaszerek esetében fennálló kilencmilliárdos gyógyszergyártói terhet alapvetően a piacrészesedés alapján viselik majd a cégek.

A támogatott készítmények árát 2005 január elsejétől euróban határozzák meg, a számítás bázisa a június elsejei, 251 forint körüli euróárfolyam. Amennyiben ehhez képest plusz-mínusz 6,25 százaléknál nagyobb mértékben változik az árfolyam, a gyártók csak akkor végezhetnek korrekciót az árakon. Kiss Péter kancelláriaminiszter szerint a kormány ilyen árfolyameltolódásra nem számít, vagyis 2006 december 31-ig várhatóan nem változnak majd az árak.

Növelik a támogatást

A kormány szavatolja, hogy a következő két évben öt-öt százalékkal növeli a gyógyszerár-támogatásra költhető összeget és vállalja, hogy nem él az árbefagyasztás lehetőségével a megállapodás időtartama alatt. A kormány ezeken felül ígéretet tett, hogy a gyártókat közvetlenül érintő további elvonást nem alkalmaz.

Az árbefagyasztáskor a patikák jelezték, hogy a döntés számukra kedvezőtlen, hiszen egyrészt a normál áron beszerzett készleteiket kellett nyomott áron értékesíteniük, másrészt a 85 százalékra szorított fogyasztói ár az annak bizonyos hányadában meghatározott nyereséget is apasztja. Ennek kompenzálására a kormány - főként a kis forgalmú patikák számára - a vénykezelési díj bevezetésének ötletével rukkolt elő, ám az Alkotmánybíróság az említett eszköz ilyen célú alkalmazását alkotmányellenesnek találta.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi helyzetben mi lesz a gyógyszertárak kompenzálásával, Kiss Péter úgy vélekedett, hogy arra immár nincs szükség. A tárgyalásokon egyébként a gyógyszerészek nem képviseltették magukat.