Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Gyurcsány-csomag: 2008-ra kifogy a lendület?

2006.07.14. 08:07
Jövőre feltehetően javul az egyensúlyi helyzet, további megszorítások nélkül azonban kevés az esély a 2008-as deficit leszorítására 3 százalék körülire - vélekedik Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője.
A miniszterelnök konzervatív makropályát rajzolt fel nemrég londoni és frankfurti "road-show"-ja során: míg korábban 2,5 százalékra visszaeső GDP-növekedés volt a kormányzati prognózis, a befektetők előtt 2 százalékos jövő évi növekedésről beszélt a miniszterelnök - derül ki az előadás lapunkhoz eljutott vázlataiból. Ez a várakozás számottevően elmarad a Kopint-Datorg tegnap közzétett legfrissebb prognózisában foglaltaktól és alatta marad az elemzői várakozásoknak is. A megszorítások ezek szerint a korábban vártnál nagyobb restriktív hatást fejtenek ki - az elemzői várakozások között 2,4-2,5 százalékos növekedések szerepelnek. Ugyanakkor az inflációt 5,5 százalékra becsülte a miniszterelnök, ami a kutatóintézeti becslésnél sokkal magasabb, az elemzői várakozásokhoz nagyjából hasonló.

Az államháztartási deficit GDP-hez mért aránya 2008-ra 3 százalék körülire mérséklődik a kormány szerint. Erről megoszlanak az elemzői vélemények. Az általános vélekedés szerint az eddig ismertté vált megszorító intézkedések jó eséllyel "hozzák" a 2007-re a kormányzat által várt deficitcsökkenést, a 2008-as tervekhez azonban már nem elegendőek. Mindenesetre a jelen állapotot alapul véve jövőre 5 százalék körüli mértékre mérséklődik a hiány - mondta lapunknak Kovács György, a Budapest Economics elemzője. Arra mindenképpen számítani lehet, hogy számottevően visszaesik a lakossági fogyasztás a reálbérsokk nyomán, a nettó export viszont vélhetően nő ennek betudhatóan, illetve a beruházások feltételezett csökkenése eredményeként lassuló importnövekedés miatt. Jövőre feltehetően javul az egyensúlyi helyzet, további megszorítások nélkül azonban kevés az esély a 2008-as deficit leszorítására 3 százalék körülire - vélekedik Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője.

Igaz, az elemző szerint nem is elvárás az euró 2010-es bevezetése, jószerivel senki sem számít erre. A megszorítások különösebben nem befolyásolják az árusort, feltehetően fennmarad a külső konjunktúra által vezérelt exportnövekedés, ami az import már említett várható lassulása mellett javítja a nettó exportpozíciókat.