Árpád
-2 °C
4 °C

Gyurcsány-csomag: 2008-ra kifogy a lendület?

2006.07.14. 08:07
Jövőre feltehetően javul az egyensúlyi helyzet, további megszorítások nélkül azonban kevés az esély a 2008-as deficit leszorítására 3 százalék körülire - vélekedik Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője.
A miniszterelnök konzervatív makropályát rajzolt fel nemrég londoni és frankfurti "road-show"-ja során: míg korábban 2,5 százalékra visszaeső GDP-növekedés volt a kormányzati prognózis, a befektetők előtt 2 százalékos jövő évi növekedésről beszélt a miniszterelnök - derül ki az előadás lapunkhoz eljutott vázlataiból. Ez a várakozás számottevően elmarad a Kopint-Datorg tegnap közzétett legfrissebb prognózisában foglaltaktól és alatta marad az elemzői várakozásoknak is. A megszorítások ezek szerint a korábban vártnál nagyobb restriktív hatást fejtenek ki - az elemzői várakozások között 2,4-2,5 százalékos növekedések szerepelnek. Ugyanakkor az inflációt 5,5 százalékra becsülte a miniszterelnök, ami a kutatóintézeti becslésnél sokkal magasabb, az elemzői várakozásokhoz nagyjából hasonló.

Az államháztartási deficit GDP-hez mért aránya 2008-ra 3 százalék körülire mérséklődik a kormány szerint. Erről megoszlanak az elemzői vélemények. Az általános vélekedés szerint az eddig ismertté vált megszorító intézkedések jó eséllyel "hozzák" a 2007-re a kormányzat által várt deficitcsökkenést, a 2008-as tervekhez azonban már nem elegendőek. Mindenesetre a jelen állapotot alapul véve jövőre 5 százalék körüli mértékre mérséklődik a hiány - mondta lapunknak Kovács György, a Budapest Economics elemzője. Arra mindenképpen számítani lehet, hogy számottevően visszaesik a lakossági fogyasztás a reálbérsokk nyomán, a nettó export viszont vélhetően nő ennek betudhatóan, illetve a beruházások feltételezett csökkenése eredményeként lassuló importnövekedés miatt. Jövőre feltehetően javul az egyensúlyi helyzet, további megszorítások nélkül azonban kevés az esély a 2008-as deficit leszorítására 3 százalék körülire - vélekedik Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője.

Igaz, az elemző szerint nem is elvárás az euró 2010-es bevezetése, jószerivel senki sem számít erre. A megszorítások különösebben nem befolyásolják az árusort, feltehetően fennmarad a külső konjunktúra által vezérelt exportnövekedés, ami az import már említett várható lassulása mellett javítja a nettó exportpozíciókat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?