Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Nagyon lassan tér magához a gazdaság

2008.08.25. 15:37
Nagyon vérszegény lesz a gazdasági élénkülés, a GDP-bõvülés csak 2010-ben érheti el a 3 százalékos tartományt, vélik a jegybank szakértõi. Az infláció idén 6 százalék, jövõre 4 százalék feletti lehet, hogy aztán 2010-ben elérjük a 3 százalékos célt.

Erõtlen, igen lassú gazdasági élénkülésre számít az MNB stábja a ma közzétett legfrissebb inflációs jelentésében, így pedig a GDP-bõvülés üteme még jövõre sem fog hármassal kezdõdni. A legújabb elõrejelzés szerint a tavalyi 1,3 százalék után idén 2,2 százalékos lehet az expanzió (ezt megelõzõen, májusban is ennyit vártak a jegybanki szakértõk), ám jövõre az eddig gondolt 3,2 helyett mindösszesen 2,6 százalékkal nõhet a bruttó hazai termék. Csak 2010-ben léphet be a gazdasági növekedési ütem a hármas tartományba, igaz, akkor is némiképp gyengébb lehet a bõvülés a korábban prognosztizáltnál, 3,4 százalékos lehet a GDP emelkedése.

Ez két dolgot jelent. Egyrészt azt, hogy a gazdasági növekedés az évtized végéig elmarad a potenciális ütemtõl. Másrészt pedig azt, hogy a kormány jelenlegi várakozás optimistának mondható, a kabinet ugyanis már jövõre bõven a hármas intervallumba várja a GDP-rátát, vélhetõen így is tervezi ezekben a pillanatokban a 2009-es költségvetést.

Az eddig reméltnél erõtlenebb fellendülés hátterében egyrészt a gyengélkedõ nyugat-európai gazdaságok állnak. Másrészt a tartósan magas olajár és a jövõre még tovább csökkenõ foglalkoztatás a belföldi fogyasztás felfutását is visszaveti.

Az inflációs kilátásokban nem történt nagy változás. Csupán a jövõ évi elõrejelzést hozta le minimálisan a jegybanki apparátus, így az idei 6,3 után 2009-ben 4,1 százalékos lehet a drágulás, hogy aztán 2010-ben elérhetõ legyen a 3 százalékos, ma a kormánnyal közösen meghatározott új inflációs cél. (A régi is ennyi volt, csak most a 2009-cel kezdõdõ hároméves periódusra kellett kitûzni célt - a szerk.)