Emőke
-4 °C
9 °C

'Gyémántkereskedőket' büntet a PSZÁF

2004.11.24. 17:46
A PSZÁF megtiltotta a DT Diamond Kereskedelmi és Szolgáltató Rt. pénzügyi szolgáltatási tevékenységének végzését és büntetőeljárást kezdeményezett a nyomozó hatóságnál - tájékoztatta a szervezet az Indexet.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megtiltotta, hogy a DT Diamond Kereskedelmi és Szolgáltató Rt. pénzügyi tevékenységet folytasson - tájékoztatta a felügyelet az Indexet. A PSZÁF büntetőeljárást kezdeményezett a nyomozó hatóságnál. A felügyeleti intézkedésekre azért került sor, mert a társaság hatósági engedély nélkül folytatott üzletszerű betétgyűjtést és ennek keretében a saját tőkéjét meghaladó mértékben fogadott el visszafizetendő pénzeszközt ügyfelektől.

A felügyelethez több bejelentés is érkezett, hogy a DT Diamond Rt. nagy "értéknövekedést" biztosító befektetésként gyémántot ajánlott megvételre. A felügyeleti ellenőrzés feltárta, hogy a társaság a befektetési piacon kiemelkedően magas, 20 százalék feletti éves hozamot ígért ügyfeleinek, akik szinte kizárólag befektetési és nem gyémántvásárlási szándékkal kötöttek szerződést.

Pénzügyi szolgáltatási tevékenység azonban csak felügyeleti engedéllyel végezhető Magyarországon. A PSZÁF idén szeptemberben is folytatott eljárást a DT Diamond Rt. tevékenysége kapcsán. Az akkori eljárást megszüntető határozatot követően azonban a felügyelet hivatalból és egyéb forrásokból olyan új információkat, adatokat szerzett be, amelyek alapján a lezáró határozatot visszavonta és folytatta az eljárást.