Piroska
-11 °C
-2 °C

Gyurcsány szerint csúszhat az ingatlanadó bevezetése

2007.03.07. 09:45
A kormányprogram nem fog felpuhulni, erre különösebb nyomás nincs – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc a Portfolio.hu-nak adott interjúban. A miniszterelnök azt mondta, az adórendszer átfogó átalakításának része lesz az ingatlanadó, amit lehet, hogy nem vezetnek be 2008-ban. A forintárfolyamsáv eltörlésével kapcsolatban Gyurcsány úgy fogalmazott, a kérdés nincs a kormány előtt, ha oda kerül, meg fogják fontolni.

Erős a kormány eltökéltsége, hogy betartsa a konvergenciaprogramot – mondta Gyurcsány Ferenc a költségvetés felpuhulásával kapcsolatos kérdésre. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Magyarországon évtizedes örökség a laza költségvetési fegyelem, aminek "pokoli ára van".

Az idei költségvetésre leselkedő veszélyek egyikéről, az elvárt adó alkotmányellenessé nyilvánítása miatt kiesett 55 milliárdról azt mondta: "Intézkedés lesz, méghozzá olyan, amelyik pont annyira egyenlegjavító hatású, mint amennyi az elvárt adó lett volna". Arról azonban, hogy a szerdai kormányülésen hogyan döntenek, a bevételeket növelik, a kiadásokat faragják le, vagy a tartalékokhoz nyúlnak, nem beszélt a miniszterelnök.

Ingatlanadó adóreformmal együtt

Nem kellenek viszont újabb intézkedések ahhoz, hogy 2009-ig tartani lehessen a költségvetési pályát – feltéve, hogy megvalósulnak a kormány 2011-ig kidolgozott részletes számításai. Egyetlen intézkedés, az ingatlanadó bevezetése kétséges még, és Gyurcsány mostani szavai arra utalnak, talán mégsem vezetik be ezt az adónemet 2008-tól.

Azt mondta ugyanis: "Jó lenne megállapodni a magyar adórendszer átfogó átalakításának koncepciójáról még az év első felében, ennek részeként kell beszélni az ingatlanadóról is. Bevezetését össze kell kötni más adónemek átalakításával, adott esetben csökkentésével." Mivel hozzátette azt is, hogy adóügyekben "csak mértékletes megfogalmazás és hosszú elemzés után szabad gazdaságpolitikailag elköteleződni, akkor hozunk döntést, amikor arra alkalmas lesz a helyzet", ez értelmezhető úgy, hogy jövőre még megúszhatjuk az ingatlanokat terhelő adót.

Vállalati logika az egészségügyben

"Az egészségügyben napirenden van az az átfogó csomag, amelyben az egészségügyi intézmények gazdálkodásában a vállalatszerű elemek lesznek a meghatározóak" – fogalmazott a kormányfő az ágazat reformja kapcsán. A nyugdíjreformról azt mondta, egyrészt a rendszer lényegét nem érintő folyamatos karbantartást kell végezni, másrészt átfogó, a nyugdíjkorhatárt is érintő reformról kell dönteni 2009-ig. Magáról a nyugdíjkorhatárról úgy vélekedett, arról nem a politikusoknak kell először beszélniük, hanem a szakmai szervezeteknek.

Arról, hogy a magyar GDP-növekedés az EU10-ek mezőnyében a korábbi harmadik helyről a 8-9. helyre esett vissza, Gyurcsány azt mondta: ez az állam és a magánszektor közös felelőssége. Megjegyezte, hogy a lassulás már 2000-ben elkezdődött. Az állam hibája a protekcionista gazdaságpolitika, a magánszektoré a termelékenységnövekedés rohamos csökkenése, ami már a kilencvenes években megkezdődött.

A miniszterelnök az euró bevezetéséről azt mondta: a programot közösen dolgozzák ki az MNB-vel. Annak része lesz a konvergenciaprogram, része lesz a nemzeti fejlesztési terv, továbbá része lesz egy hosszú távú jövedelemmegállapodás is. A forint árfolyamsávjának esetleges eltörléséről úgy fogalmazott: "Nincs a kormány előtt ilyen kérdés. Ha lesz, akkor meg fogjuk fontolni."