Ágnes
-1 °C
2 °C

Gyurcsány terelgeti a forintot

2006.06.14. 20:35
Bár Veres János pénzügyminiszter és Gál J. Zoltán államtitkár is azt mondta, a kormánynak nincs árfolyamcélja, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdai nyilatkozatában ismét beszélt a nemzeti valuta mozgásáról. Gyurcsány hétvégi kijelentései a forint mélyrepüléséhez vezettek. A kormányfő most azt prognosztizálta, minél közelebb kerülünk az euró bevezetéséhez, annál stabilabb lesz a pénzünk. Addig azonban még gyengülhet a magyar fizetőeszköz.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Dow Jones amerikai hírügynökségnek adott szerdai nyilatkozatában elmondta: a forint várhatóan erősödni fog az eurózónához történő magyar csatlakozás közeledtével, de rövid távon a pénzügyi megszorító intézkedések következtében gyengülhet.

Azok az országok, amelyek már csatlakoztak az euróövezethez, azt tapasztalhatták, hogy csatlakozásuk előtt egy-két évvel valutájuk árfolyama erősödött - mondta. "Nem kérdés, hogy ez történik majd a forinttal is, mikor a maastrichti feltételeket teljesítettük" - tette hozzá.

Nem tíz politikus dolga

Ha teljesítjük az euróövezeti feltételeket, nyilvános vitát kell tartani arról, mikor vezessük be az eurót - magyarázta a kormányfő. "Nem tíz politikus dolga eldönteni ezt, (de) én a gyors euróbevezetés mellett leszek" - tette hozzá. "Ha 2008-ban teljesítjük a célokat, akkor készen kell állunk az euró bevezetésére másfél éven belül a 2010-es választások után" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: "Egészen más kérdés, hogy az euróklub maga mit gondol erről." A Dow Jones értelmezésében ez azt jelentené, hogy az euró bevezetésének dátuma 2011 novembere lenne, feltéve, ha 2010 májusában lesznek az általános választások.

A nemzeti valuta hétfőn, a megszorító intézkedések bejelentése utáni első munkanapon kezdett mélyrepülésbe, igaz, elemzők ezt nem a csomag bejelentésének, hanem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök félreérthető nyilatkozatának tudták be. "Olyan költségvetési politikát fogunk folytatni, amely javítja a hitelességet és a költségvetési egyensúlyt, és ezért a kamatprémium, amit fizetünk, szintén csökken majd. Ezek eredményeként a kamatszint mérséklődhet, és a forint elkezdhet a középárfolyam felé mozdulni." Ez volt az a Reutersnek adott miniszterelnöki nyilatkozat, amelyet a piaci szakértők sem tudtak értelmezni - de elindította a forint gyengülését. (A középárfolyam 282 forint eurónként.) Szakértők "életveszélyesnek" nevezték Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát, és úgy ítélték meg, a kormánynak minél előbb korrigálnia kéne.

Kommunikáció

Ez még aznap megtörtént, igaz, nem a miniszterelnök részéről. "A kormánynak nincs árfolyamcélja, és nem akar beavatkozni a monetáris politikába" - igyekezett megnyugtatni a piacokat Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. A kormánynak nincs árfolyamcélja, a célja a fiskális szigor, amelynek eredményeképpen a forint a piac mérlegelése alapján is kiszámítható és stabil árfolyammal bír majd - így pedig Veres János pénzügyminiszter fogalmazott kedden. "Mi úgy értékeljük, hogy a bejelentett intézkedések az elmúlt napokban még nem kellő mértékben voltak általunk jól kommunikálva" - mondta Veres annak kapcsán, mivel magyarázható a forint és a részvénypiac esése.

Szerinte a kommunikáció miatt fordulhatott elő, hogy többen nem pontosan értették a kormány javaslatainak hatásaként várható egyensúlyjavulás mértékét. Mint mondta, az idei 350 milliárd forintos javulás 640 millió eurónyi kiadáscsökkentésből és 690 millió eurónyi bevételnövelésből tevődik majd össze.