Gyurcsány bedöntötte a forintot

2006.06.12. 14:53
Gyurcsány Ferenc nyilatkozata nyomán megroggyanhat a forint. Délután egy euró már három forinttal többe került. Lehet, hogy nem kell várni őszig a családi kiadások emelkedésére. Ha a múlt hét végén még 263 forintért kapható euró elmegy 280-ig, az egy családi nyaralás költségét százezer forintonként 6440 forinttal emeli. Szakértők szerint a régiós devizákat is mélybe rántó Gyurcsány-kijelentés életveszélyes, és azt mielőbb korrigálni kell.
"Olyan költségvetési politikát fogunk folytatni, amely javítja a hitelességet és a költségvetési egyensúlyt, és ezért a kamatprémium, amit fizetünk, szintén csökken majd. Ezek eredményeként a kamatszint mérséklődhet, és a forint elkezdhet a középárfolyam felé mozdulni." Ez volt az a Reutersnek adott miniszterelnöki nyilatkozat, amelyet a piaci szakértők sem tudtak értelmezni - de úgy tűnik, máris elindította a forint gyengülését. A magyar deviza a múlt hét végi 263-264 közötti szintről 268 közelébe gyengült az euróval szemben. Ráadásul a piac most hisz Gyurcsánynak. Elhiszi, hogy a miniszterelnök megcsinálja, amit mond, így a nyilatkozat egyértelműen a gyengülés és a 282 forint/eurós középárfolyam tényleges elérésének irányába hat - mondta az Indexnek Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója.

A szakértő nem tudja mire vélni a miniszterelnöki szavakat: a megszorító csomag elvileg éppen a forint erősítését segíthetné elő, mind közvetlen, mind közvetett hatásaiban. És bár a kormány közvetlenül nem tud befolyással lenni a forintnak a piac és az MNB által szabályozott árfolyamára, a "verbális intervenciószerű" Gyurcsány-kijelentés zavarokat és gyengülést okozhat.

Erősödnie kéne

A megszorító csomag közvetlen hatásaként eszeveszett forinterősödésére nem lehetett számítani, de arra igen, hogy a magyar pénz legalábbis stabilizálódik, és lassan visszafelé indul el az euró ára. Egyrészt ugyanis a forint gyengeségét elősegítette a magyar államháztartás - a kormány által is elismert - tragikus helyzete. Ám ha ezen segít - márpedig segít - a megszorító csomag, az a forint felértékelődését kell eredményezze, mondta Duronelly Péter.

Lesz-e kamatemelés?
Az Új egyensúly program intézkedéseit követően megugró infláció miatt a gazdaságelemzők jó esélyét látják a jegybanki kamatemelésnek, többségük szerint azonban a Monetáris Tanács következő, jövő heti kamatdöntő ülésen erre még nem kerül sor. Török Bálint, a Buda-Cash brókerház elemzője hangsúlyozta, hogy a kamatdöntést nemcsak az emelkedő infláció határozza meg. Nagyban befolyásolja a nemzetközi környezet is. Példaként a kamatkülönbözet és a kockázatvállalási hajlandóság alakulását, illetve a Magyarországot érintő tőkekivonás mértékét említette. Hozzátette: a következő kamatdöntő ülésén a Monetáris Tanács várhatóan még nem változtat az alapkamaton. Németh Dávid, az ING Bank elemzője ennél korábbi, júliusi-augusztusi jegybanki beavatkozást valószínűsített. Németh 1 százalékpontos emelést vár egy vagy két lépésben. A CIB Bank elemzésében emlékeztet rá, hogy a kiigazító lépések miatt 2007-ben a PM szerint az éves átlagos infláció 5 százalék körül alakulhat, miközben a növekedési ütem 2 százalékponttal csökkenhet. Dilemmának nevezi, hogy az infláció átmeneti vagy legalábbis részben átmenetinek tekintett megugrására válaszul szigorítsa-e a monetáris kondíciókat a jegybank akkor, amikor jelentősen lassul a gazdaság. (MTI)

A csomag ráadásul - noha a kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedések egyensúlytalansága miatt kritizálható - nem tartalmaz olyan elemet, amely akár önmagában a forint gyengülését hozná. A megszorítás egyik eredménye a belső fogyasztás visszaesése lehet, ami a külkereskedelmi egyensúly javulásához vezethet - mondta a szakértő. Duronelly Péter arra is felhívta a figyelmet: a csomag a kormány által is elismerten az infláció megugrásával jár. A hatás átmeneti, és nem a termelői, hanem a végfogyasztói árakban jelentkezik, mégis felvetheti a kamatszint MNB általi emelését. Bár ennek szükségességéről lehet vita, a szakértő úgy véli, a fiskális szigor esetén nincs szükség további jegybanki beavatkozásra, maga a lehetőség azonban ismét csak a forint erősödését eredményezheti.

Mindezen közgazdasági-piaci szempontok alapján várható hatásokat erodálta a Reutersnek adott nyilatkozat. A piac most elhiszi, hogy Gyurcsány megcsinálja, amit mond. Bár a kormánynak nincsenek közvetlen eszközei a forint árfolyamának alakítására, úgy tűnik, a nyilatkozat mégis olyan hatást váltott ki, hogy a befektetők a magyar pénz gyengülését várják - mondta Duronelly Péter. Így szerinte megjósolhatatlan, folytatódik-e a gyengülés, és ha igen, meddig és milyen mértékben.

Életveszélyes nyilatkozat

Az egész régiót magával rántotta a Gyurcsány kiváltotta forintgyengülés - mondta Heim Péter. Az Aegon befektetési alapkezelő vezetője "életveszélyesnek" mondta Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát, melyet a kormánynak minél előbb - lehetőleg még ma - korrigálnia kéne. A szakértő szerint ha ez nem történik meg, napokon belül 275 forint körülire emelkedhet az euró ára. Veszélyes lehet a régiós visszahatás is: most a forint vitte el a zlotyt az euróval szemben a 4-es szint közvetlen közelébe (egy zloty 67 forint körül van, egy euró 3,8-3,9 zloty), ami úgynevezett kitörési pont, ám ha a lengyel deviza ezen túllendül, az az egész régióban visszahat.

Heim Péter egyetért azzal, hogy önmagában a megszorító csomag bejelentésének a forint erősödését kellett volna magával hoznia: példátlannak mondta azt, hogy egy lórúgásszerű megszorítás nyomán a pénz- és kötvénypiacok negatívan reagálnak. Ennek egyetlen magyarázata az elhibázott miniszterelnöki nyilatkozat, amelynek hatását felerősítette két körülmény. Egyfelől a nagy befektetési házak elutasítják a kiadások csökkentése helyett a bevételek növelésére koncentráló kiigazításokat, márpedig az új programban nemcsak hogy többségében vannak az utóbbi elemek, de egyelőre nem is látszik, hogy kiadási oldalon ténylegesen hol és mekkora lefaragások lesznek. Másfelől a piacokon olyan a hangulat, amely a szocialistákhoz - még a korábbi nyilatkozatok vagy akár a Bokros-csomag tapasztalatai alapján - olyan képet köt, hogy könnyen hajlanak a forint leértékelődésével, az infláció erősítésével végbemenő költségvetési kiigazításra. A miniszterelnöki nyilatkozat ezt a képet felerősítette, ezért mielőbb olyan megszólalásokra lenne szükség, mely egyértelműsítik, hogy a magyar gazdaság az erős árfolyamban érdekelt.  • Tippek
  • Személyi kölcsön